Ucraina anunță recucerirea primelor localități după lansarea contraofensivei

Ucraina anunță recucerirea primelor localități după lansarea contraofensivei
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Ucraina a anunţat recucerirea primelor localităţi din regiunea Doneţk, primele câştiguri teritoriale obţinute în urma "acţiunilor contraofensive" menţionate de preşedintele Volodimir Zelenski, informează AFP.

În acelaşi timp, trei persoane au fost ucise şi cel puţin alte 23 au fost rănite în atacuri ruseşti asupra civililor evacuaţi, în special cei aflaţi în bărci, din zonele inundate din sudul Ucrainei în urma distrugerii unui baraj la începutul acestei săptămâni, au declarat autorităţile locale.

Pe frontul de est a fost eliberată localitatea Blagodatne. Duminică, la mai puţin de trei ore după acest anunţ, serviciul de grăniceri ucrainean a asigurat că un al doilea sat, Neskucine, din aceeaşi regiune Doneţk, se afla la rândul său "din nou sub stindardul ucrainean".

Duminică seară, viceministrul Apărării, Ganna Maliar, a anunţat că o a treia localitate, orăşelul Makarivka, din apropiere de Blagodatne, a căzut în mâinile trupelor de la Kiev.

"Le sunt recunoscător soldaţilor noştri pentru această zi (...). Mulțumiri! Vă mulţumim pentru fiecare pas, pentru fiecare luptă, pentru fiecare ocupant distrus!", a declarat preşedintele Zelenski.

Acestea sunt primele câştiguri teritoriale anunţate după mai multe luni de către autorităţile ucrainene, în afară de cele câteva sute de metri recuceriţi recent la periferia oraşului devastat Bahmut, din regiunea Doneţk, a cărui cucerire a fost revendicată de Moscova în  luna mai.

De asemenea, armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Storojove, în sud-vestul provinciei Doneţk şi în apropiere de regiunea vecină Zaporojie, într-o înaintare în care au fost capturaţi patru soldaţi ai forţelor ruse, ce au suferit aproximativ 50 de pierderi, transmite EFE. Storojove a fost recucerit de Brigada 35 de puşcaşi marini "Mihail Ostrogradski", care a publicat o înregistrare video cu intrarea în sat, redată pe reţelele de socializare de mai mulţi purtători de cuvânt ai armatei ucrainene.

În paralel, în sudul Ucrainei, evacuările continuă după creşterea bruscă a nivelului apei cauzată de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pentru care ambele părţi se învinuiesc reciproc. Potrivit ultimelor date disponibile, furnizate de ministrul de Interne Igor Klimenko, 2.722 de persoane, dintre care 205 copii, au fost evacuate din regiunea Herson şi alte 982, inclusiv 167 de copii, din provincia vecină Nikolaev. Șapte persoane au murit şi aproximativ 30 sunt încă date dispărute în urma acestor inundaţii în teritoriile aflate sub controlul Kievului. Un total de 77 de localităţi au fost invadate de ape, dintre care 14 în teritoriile ocupate, a spus Klimenko, potrivit căruia 162.000 de persoane sunt lipsite de apă curentă în amonte de barajul Kahovka.

În zonele aflate sub controlul Rusiei, oficialii instalaţi de Moscova au raportat săptămâna aceasta peste 7.000 de persoane evacuate, precum şi opt morţi şi 13 dispăruţi.

Citit 872 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 19:05

4 comentarii

  • postat de Putin și-a săpat singur groapa, fatal.
    Duminică, 18 Iunie 2023 00:07
    109.166.129.***
    Timpul lucrează pentru Ucraina, Kremlinul disperă, amenință și riscă să piardă Crimeea și odată cu pierderea Crimei, influenta flotei ruse în M. Neagră Atacând Ucraina și-a tăiat craca de sub picioare, greșeală fatală strategică militară , economică și chiar politică pentru un timp îndelungat. Chiar
    0
    0
  • postat de RuieMusia
    Marți, 13 Iunie 2023 12:02
    163.244.62.***
    Ooooooooo, s-a intors Slava.

    Nu, bre, stai potolit, nu se teme nimeni de tampeniile scrise de tine, doar ca ar fi sub demnitatea ziarului sa publice toate elucubratiile unui mos a carui realitate nu mai e de decenii de actualitate.

    Acum mergi tare, vezi ca la Calimanesti accepta si plata in ru
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Marți, 13 Iunie 2023 11:47
    89.137.225.***
    dar chiar nu ne intereseaza ce se intampla in estul indepartat al Ucrainei! Mi-i mila de ei cand vad cum miloasa si mamoasa Uniune Europeana acapareaza tot mai mult din Ucraina.Ashtia vor fi mai rau ca noi,deja sunt datori vanduti de vreo trei ori pana acum. iar prapadul abia dupa razboi vine. M-ar
    0
    0
  • postat de Slava
    Marți, 13 Iunie 2023 06:23
    5.13.156.***
    Cenzura = Frica de adevar !
    Ghici cine cenzureaza comentariile care nu corespun "Ministerului Adevarului"
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.