Șeful armatei ruse a reapărut în public după ce a fost dat „dispărut”

Șeful armatei ruse a reapărut în public după ce a fost dat „dispărut”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Generalul rus Valeri Gherasimov a reapărut în public după mai mult de două săptămâni de la revolta eșuată a grupării Wagner, timp în care au existat numeroase speculații privind soarta sa din cauza legăturilor cu Evgheni Prigojin.

Ministerul rus al Apărării a transmis luni dimineață un clip video în care Gherasimov este văzut în timp ce i se dă raportul despre o serie de atacuri ucrainene cu rachete asupra Crimeei și regiunilor Rostov și Kaluga.

Moscova a precizat că imaginile sunt de la o ședință militară de duminică. Gherasimov este prezentat cu funcțiile sale actuale, de șef al Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei și comandant al grupului comun de forțe din Ucraina.

Apariția a lui Gherasimov vine după ce, zilele trecute mai mulți bloggeri militari ruși au spus că el ar fi fost înlăturat de la comanda campaniei ruse din Ucraina, pe care a preluat-o în decembrie anul trecut.

Gherasimov nu mai fusese văzut în public de la revolta lui Prigojin, la fel şi adjunctul său, generalul Serghei Surovikin, zis „Armagedon”, despre care se zvoneşte că ar fi fost reţinut şi interogat pentru că ar fi ştiut despre „lovitura de stat” al lui Prigojin şi l-ar fi sprijinit tacit. Se zvoneşte, de asemenea, că şi un adjunct al lui Serghei Şoigu, ministrul apărării, Iunus-bek Evkurov, ar fi dispărut din vizorul public şi ar fi fost tras pe linie moartă.

Gerasimov a jucat un rol în preluarea Crimeei de către Rusia de la Ucraina în 2014 și în sprijinul militar pe care Rusia l-a acordat președintelui Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi plănuit inițial să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, potrivit CNN.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

Citit 1134 ori Ultima modificare Luni, 10 Iulie 2023 11:04

2 comentarii

  • postat de Gigi Stan
    Duminică, 16 Iulie 2023 15:26
    5.14.199.***
    Asta inseamna stiri de rahat, cu care ne-ati intoxicat pana acum. Ca a disparut, ca a fost arestat, ca e anchetat si el a fost bine mersi in concediu. Propaganda si manipulare. Sikyir!
    0
    0
  • postat de A reapărut.....și ce este cu asta ? Este de bine, de rău ?
    Miercuri, 12 Iulie 2023 17:09
    109.166.130.***
    Șeful armatei ruse a reapărut ? Bine, acum pot să dorm liniștit......a mâncat, băut, bine ?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.