Vladimir Putin: „Wagner pur și simplu nu există!”

Vladimir Putin: „Wagner pur și simplu nu există!”
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a vorbit pentru prima oară, de la insurecția întreruptă a lui Evgheni Prigojin, despre statutul mercenarilor Wagner în Rusia și despre ce s-a discutat la Kremlin la puțin timp după ce liderul mercenarilor a renunțat la rebeliune, relatează CNN.

„Pe de-o parte, la întâlnirea pe care am avut-o cu Wagner am făcut o evaluare a lucrurilor pe care le-au făcut pe câmpul de luptă și a celor pe care le-au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie. În al treilea rând, le-am oferit opțiunile posibile pentru ce vor face în continuare, inclusiv prin folosirea experienței lor în luptă. Asta a fost tot”, a declarat Putin într-un interviu oferit publicației rusești Kommersant.

Întâlnirea la care se referă dictatorul rus a avut loc pe 29 iunie, la câteva zile după rebeliunea întreruptă a lui Prigojin împotriva Kremlinului. Întrebat ce urmează să se întâmple cu Wagner, Putin a exclamat: „Wagner PMC nu există!”. „Noi nu avem o lege care să reglementeze organizații militare private. Pur și simplu nu există. Nu există o astfel de entitate juridică”, a spus Putin.

„Gruparea există dar, în mod legal, nu există”, a repetat el. „Aici e o problemă separată legată de legalizarea efectivă. Dar e o întrebare care ar trebui discutată în Duma de Stat, în guvern. Nu e o întrebare ușoară”, a continuat dictatorul rus, prefăcându-se din nou că legea contează în statul autoritar pe care îl conduce.

Putin a mai spus că le-a oferit celor 35 de comandanți Wagner mai multe opțiune de „angajare”, inclusiv una sub conducerea comandantului lor direct, un bărbat cunoscut sub numele de Sedoy (n. red. - Căruntul), cel sub care ar fi luptat mercenarii în ultimele 16 luni.

„Ar fi putut să se adune toți într-un loc și să continue să lupte și nimic nu s-ar fi schimbat pentru ei. Ar fi putut să continue să fie conduși de aceeași persoană care a fost adevăratul lor comandant până acum”, a continuat Putin, într-un aparent atac la Evgheni Prigojin.

În paralel, Pentagonul a anunțat că mercenarii grupului paramilitar rus Wagner nu mai participă "în mod semnificativ" la operaţiunile de luptă în Ucraina. SUA apreciază că "majoritatea" combatanţilor Wagner se află în continuare în zonele ucrainene ocupate de Rusia, a precizat el.

După rebeliunea orchestrată de Evgheni Prigojin, grupul Wagner a primit ordin să predea toate armele, iar, în această săptămână, armata rusă a anunţat că a recepţionat din partea Wagner peste 2.000 de echipamente militare, 2.500 de tone de muniţii şi 20.000 de arme de calibru mic. Prigojin a acceptat să transmită trupelor regulate ruse armamentul oamenilor său după ce a renunţat la rebeliune.

După eşecul acestei rebeliuni, zvonuri - neconfirmate în contextul opacităţii puterii ruse - sugerează remanieri la nivelul comandamentului militar, în special în ceea ce îl priveşte pe generalul Serghei Surovikin, care a fost mult timp un aliat al Wagner.

Citit 1289 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2023 11:27

6 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 20 Iulie 2023 10:36
    5.13.200.***
    Cine poate sa creada pe putina cel tampit! Cam toti conducatorii marii rusii au fost niste dementi.. ahtiati dupa cuceriri, intrucat teritoriul lor vast este cel mai de rahat! Asta face comunismul nu stie sa gestioneze nimic bun si eficient pentru ca este bazat pe incultura! NU SUPORTA ELITELE! Pent
    0
    0
  • postat de Akbar
    Marți, 18 Iulie 2023 16:57
    5.13.170.***
    De aceea s-a gasit cu Prigojin la Kremlin dupa mascarada de puci. Sa primeasca lista cu comandantii falnicei Armate Sovietice care au indraznit sa "deraieze" si care vor zbura de la ferestre in perioada urmatoare. Cand recunosti ca ai finantat o armata de mercenari, din banii statului, inseamna ca t
    0
    0
  • postat de Sărmanul Putin
    Duminică, 16 Iulie 2023 23:48
    109.166.130.***
    Dacă Wagner nu există, nici Putin nu mai există, a cam rămas singurel pe astă lume.
    0
    0
  • postat de VL
    Duminică, 16 Iulie 2023 16:13
    192.168.10.***
    @Slava
    Pentru că ești un troll, d-aia. Ăsta e ultimul tău comentariu. до свидания!
    0
    0
  • postat de Slava
    Duminică, 16 Iulie 2023 15:02
    5.13.156.***
    Daca "utilizatorul" e singurul rasponsabil pentru opiniile sale, de ce "moderatorul" cenzureaza tot ce nu convine "Ministerului Adevarului" ? Trebuie sa fii neaparat #neonazist ca sa-ti spui opinia ...
    Slava Z !
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 14 Iulie 2023 23:11
    86.124.200.***
    Nu exista , dar a functionat cu sprijinul/aprobarea lui . Un cretin . Mai alaltaieri ii tremura chilotii pe el ...sa nu cumva sa-l lase din brate Armata/gruparea generalilor .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.