Silozuri de cereale și depozite distruse de ruși în porturile din Ucraina (FOTO și VIDEO)

Silozuri de cereale și depozite distruse de ruși în porturile din Ucraina (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii de marți spre miercuri asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.

"Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii", a declarat Kiper, pe aplicaţia Telegram. Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre - Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate. În fotografii publicate de guvernatorul Kiper se pot vedea pereţi metalici distruşi, grămezi de cereale şi floarea-soarelui risipite.

Ulterior, şeful de personal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat că atacurile cu drone ale Rusiei din timpul nopţii au vizat portul ucrainean Reni de pe Dunăre. Într-un comunicat separat, biroul preşedintelui ucrainean a informat că nu s-au înregistrat victime.

La rândul lor, forțele aeriene ucrainene au afirmat miercuri dimineață că un grup mare de drone ale armatei ruse a ajuns la gurile fluviului Dunărea și s-a îndreptat spre portul fluvial Ismail, în apropiere de granița cu România. Forțele aeriene ucrainene au precizat că au distrus 13 drone deasupra regiunilor sudice Odesa și Nikolaev. Totuși, nu era clar câte drone a lansat armata rusă.

Utilizatori de pe rețelele de socializare au spus că au auzit cum au intrat în acțiune sistemele antiaeriene în zona porturilor dunărene Ismail și Reni. Oleh Kiper le-a cerut locuitorilor din districtul Ismail să se pună la adăpost în jurul orei 01,30 și a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior, porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc Constanţa, pentru a pleca mai departe, menţionează Reuters.

Prima reacție oficială a României a venit de la ministrul de Externe. "Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei împotriva oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene din Reni și Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguranța navigației în Marea Neagră", a scris pe Twitter Luminița Odobescu.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ucrainene au stabilit poziţii la periferia comunei Urojaine, după recapturarea localităţii din regiunea Doneţk de la forţele ruse.

"Urojaine eliberată. Apărătorii noştri au stabilit poziţii la periferie", a scris Maliar, pe Telegram. Reuters nu a putut verifica informaţia din alte surse, iar Rusia nu a comentat momentan.

În ultimele zile, s-au dus lupte grele în interiorul şi în jurul localităţilor Urojaine şi Staromaiorske, aflate la circa 80 de kilometri sud-vest de Doneţk, aflată sub ocupaţie rusă.

Media

Citit 1630 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2023 21:28

9 comentarii

  • postat de Alde nea Gica Priceputu
    Vineri, 18 August 2023 18:17
    108.245.201.***
    Sunteti dusi rau p-acilea ..Lasati filmele cu prosti si nu mai puneti botul la fake-news . Ati uitat de dronele alea care au tranzitat Ro si nu le-a "vazut" nici un radar ...le-au gasit satenii prin boscheti ...In caz de un atac impotriva Ro doar bunul Dzeu v-ar putea ajuta ...Nato ??!!!-Vise,vise
    0
    0
  • postat de Este nevoie de Ap AA, mitraliere AA MR-4 sau ZPU 4 pe roți, excelente, folosite tocmai de pe timpul lui Ceaușescu
    Joi, 17 August 2023 10:51
    109.166.134.***
    Nu înțeleg de ce ucrainenii nu folosesc mitralierele AA MR 4 sau ZPU 4, apărare AA circulară a porturilor, pe mai multe linii, mitraliere cu 4 țevi, bătaie max. 5000, eficientă max 2500 m, linie de ochire lunetă în infraroșu, știind că dronele Shahed rusești au înălțimea de zbor maximă este 300 m
    0
    0
  • postat de montat un radar in zona cea mai inalta a muntilor Macin
    Joi, 17 August 2023 06:15
    104.243.214.***
    si reflectoare de mare putere care sa lumineze cerul noaptea ,in cautarea dronelor ( cum era in timpul celui de al doilea razboi )
    0
    0
  • postat de Dan D.
    Miercuri, 16 August 2023 22:30
    5.13.230.***
    Ziua din 16 august, un articol cu mărturia unui comandant de vapor românesc aflat în zona Reni pentru a încărca cereale: între orele 2 și 4 cca 10 drone rusești au lovit depozitele de cereale și infrastructura portului Reni. Absolut nicio dronă nu a fost doborâtă.
    0
    0
  • postat de Ion
    Miercuri, 16 August 2023 19:20
    213.233.88.***
    CE AȘTEPTĂM?
    Ridicăm simultan trei radare mobile de putere, triangulăm cu cele fixe și ale ucrainenilor.
    2 baterii de antiaeriană, una în zona de vărsare, una lângă un obiectiv. Nu mai trece nimic.
    Plus în apele teritoriale marine ceva de alertă și atac. Nu mai trece nimic!
    0
    0
  • postat de Ion
    Miercuri, 16 August 2023 19:14
    213.233.88.***
    După caracteristica loviturilor, dronele au intrat în spațiul nostru aerian.
    Uitați-vă pe o hartă, apoi direcți din care trage antiaeriana lor în ținte, puteți determina cu aproximație traseul lor.
    Tot pe hartă vedem că loviturile lor sunt sub 2 km de granița noastră chiar mai puțin.
    0
    0
  • postat de Aparare comuna antiaeriana cu Ucraina si Romania in zona granitei fluviale
    Miercuri, 16 August 2023 18:43
    23.26.245.***
    panaramile alea de monitoare fluviale (de pe vremea lui Decebal) , ce pazesc. ??
    Macar pentru antrenament de lupta ar trebui sa-i ajutam pe ucrainieni in lupta cu dronele.
    0
    0
  • postat de Slava
    Miercuri, 16 August 2023 17:31
    5.13.195.***
    слава україни!!! слава мученикам України!!!
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 16 August 2023 17:13
    89.137.225.***
    e comica rau tanti Odobescu asta de la Externe!... a zisca trebuia sa zica si ea ceva,de, ca si ministru dar sper ca e constienta ca rusii chiar si-au facut mea culpa ca au incalcat FLAGRANT drepturl international...cred ca si acum isi dau palme de regret.Nu mai pupam noi un Aurescu la Externe...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.