Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un ”accident” aviatic

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un ”accident” aviatic
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, era pe lista pasagerilor unui avion privat care s-a prăbușit miercuri în Tver, la nord de Moscova, a informat agenția de presă TASS, citând Rosaviatsia, autoritatea aviației ruse, relatează Reuters.

Inițial nu s-a știut dacă fondatorul Wagner a murit, însă la câteva ore după accident autoritățile ruse au anunțat că atât Prigojin, cât și Dmitry Utkin, comandantul grupului, erau printre cei decedați. Cauza prăbușirii nu a fost anunțată, dar mai multe canale de telegram în legătura cu grupul Wagner spun că avionul ar fi putut fi doborât de sistemele antiaeriene ale armatei ruse, lucru neconfirmat deocamdată.

Trupurile carbonizate ale tuturor celor zece persoane care călătoreau la bordul avionului prăbușit au fost recuperate de la fața locului, dar va fi nevoie de analize ADN pentru identificarea fiecărei dintre victime, potrivit agenției de presă Interfax, care a citata serviciile de urgență.

În același timp, canalul principal de Telegram folosit de grupul Wagner a anunțat că Evgheni Prigojin a murit ”ca rezultat al acțiunilor unor trădători ai Rusiei”.

Conflictul din Ucraina i-a permis șefului grupării paramilitare Wagner să se impună ca un jucător de top în Rusia. Totul a luat o altă întorsătură odată cu rebeliunea din iunie, Vladimir Putin acuzând un act de trădare și promițând că nu va ierta pe nimeni. În cele din urmă, Prigojin i-a oprit pe mercenarii Wagner aflați în drum spre Moscova. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus.

În același timp, nu puțini au fost cei care au considerat că zilele lui Prigojin sunt numărate.

După ce veștile despre ”accidentul” aviatic din Rusia au început să se răspândească, preşedintele american Joe Biden a afirmat că "nu este surprins" de posibila moarte a liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

"Nu ştiu încă ceea ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins", a declarat el jurnaliştilor.

"Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a adăugat preşedintele american. "Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

La rândul său, un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că "Eliminarea spectaculoasă a lui Prigojin şi a comandamentului Wagner la două luni după tentativa (lor) de lovitură de stat este un semnal al lui Putin către elitele ruse înainte de alegerile din 2024". "Putin nu iartă pe nimeni", a apreciat Podoliak.

Citit 2026 ori Ultima modificare Joi, 24 August 2023 06:51

6 comentarii

  • postat de Prin izolarea în buncărul de la Kremlin, Putin a devenit vulnerabil și amenințat
    Luni, 28 August 2023 11:20
    109.166.135.***
    Putin a început să-l imite pe Stalin, care își elimina pretendenții la Tronul Kremlinului cu tot arsenalul specific , morți violente, sinucideri, omor prin ''auto''împușcare, accidente penibile, căderi de la înălțime, otrăviri pe toată gama cunoscută și necunoscută
    0
    0
  • postat de RuieMusia
    Sâmbătă, 26 August 2023 10:15
    82.79.237.***
    Nu e nimic complex în moartea lui. Niciun plan ascuns. Rusia e foarte simpla zilele astea. Și e plina de crime, sânge și moarte. Iar susținătorilor rocilor, un bilet doar dus le urez. Cu trenul, ca e periculos cu avionul...
    0
    0
  • postat de RuieMusia
    Sâmbătă, 26 August 2023 10:14
    82.79.237.***
    Și când te gândești ca exista în oclusiv la noi dementa care susțin un regim absolut scăpat de sub control, capabil sa doboare avioane pe propriul teritoriu, la liberul arbitru.

    La fel cum exista genii care cred ca asta e o ieșire din scena pentru prigozhin. Trebuie sa fii naiv sa crezi așa ceva.
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Vineri, 25 August 2023 09:42
    89.137.225.***
    da,da,da.....5 cadavre nerevendicate de la morga,inca 5 de pe front,aranjati,coafati,un avion cu radiocomanda si gata.Este atat de ieftin si usor de inscenat o chestie d'asta.A iesit din scena onorabil si de comun acord.
    0
    0
  • postat de Serious
    Joi, 24 August 2023 16:39
    109.166.128.***
    Evgheni Prigojin, vechi prieten al lui Putin,a ieșit din scenă, fiind declarat "mort" într-un accident aviatic. Bla...bla...bla
    0
    0
  • postat de Zap
    Joi, 24 August 2023 08:31
    5.13.209.***
    Când îl iei în vizor pe rege, e bine sa nu ratezi sau sa eziți.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.