Atac în Crimeea! Un submarin și o navă, lovite de rachetele ucrainene (VIDEO)

Atac în Crimeea! Un submarin și o navă, lovite de rachetele ucrainene (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Șantierul naval din Sevastopol a fost în cursul nopții ținta unui amplu atac cu rachete lansate de forțele ucrainene. În atac au fost lovite un submarin și o mare navă de debarcare a Marinei ruse, potrivit serviciului de spionaj militar ucrainean și unor surse media rusești. Ministerul rus al apărării a spus doar că „în urma unor lovituri cu rachete de croazieră, două nave aflate în reparații au fost avariate”.

Șapte rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei și trei ambarcațiuni – drone navale - au fost distruse de o navă de patrulare, a afirmat ministerul într-un comunicat postat pe Telegram.

„Ca urmare a faptului că au fost lovite de rachete de croazieră inamice, două nave aflate în reparații au fost avariate", a precizat ministerul.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea și un important port la Marea Neagră, a spus că cel puțin 24 de persoane au fost rănite.

„Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului, nu există niciun pericol pentru civilii din oraș", a declarat Razvozhayev.

Șantierul naval strategic din peninsula „anexată” în 2014 construiește și repară nave și submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Razvozhayev a postat o fotografie cu flăcări care au cuprins ceea ce pare a fi infrastructura portuară. Canalele rusești de pe Telegram au postat videoclipuri și mai multe fotografii cu flăcări masive la o instalație de pe țărm.

„Confirmăm că o navă mare de debarcare și un submarin au fost lovite. Nu comentăm mijloacele (folosite) pentru lovitură", a declarat pentru Reuters Andriy Yusov, oficial al spionajului militar ucrainean.

În schimb, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk, a făcut o aluzie nu foarte subtilă cu privire la modul cum a fost atacat Sevastopolul. „Ocupanții se simt `furtunoși` și încă nu și-au revenit”, a scris el pe Telegram, făcând evident referire la rachete „Storm Shadow” (al căror nume se traduce prin „Umbra furtunii”).

Surse media rusești au spus că este vorba de submarinul „Rostov-on-Don” și nava de debarcare „Minsk”, ambele fiind în docuri uscate pentru reparații.

Imaginile din satelit confirmă că o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa KILO erau ieri dimineață în docuri uscate. Imaginile din timpul loviturilor arată că tocmai acele locuri au fost lovite.

Lovirea unui submarin este importantă pentru forțele ucrainene. Multe dintre rachetele de croazieră pe care Rusia le trage asupra Ucrainei sunt lansate de pe submarine. În Marea Neagră, Rusia avea patru submarine din clasa KILO, fiecare având capacitatea de a transporta trei, patru rachete de croazieră Kalibr.

Citit 1555 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 18:34

1 comentariu

  • postat de Mammaaaa...
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 17:10
    204.14.72.***
    ..ce gratar misto.
    Sa ajunga pentru toata armata ruzznaca !!
    1
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.