De la tribuna ONU, președintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid  

De la tribuna ONU, președintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid  
Evaluaţi acest articol
(56 voturi)

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU și a făcut apel la mai mult sprijin global pentru Ucraina. De asemenea, omologul său american Joe Biden a cerut tuturor ţărilor "să se ridice împotriva agresiunii ruse", transmite AFP.

Este pentru prima dată când Zelenski apare în persoană. Anterior, el a apărut pe monitoarele video din sala Adunării Generale.

Deportarea de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni este "în mod clar genocid", a acuzat preşedintele Zelenski, marți, la Adunarea Generală a ONU de la New York.

"Cunoaştem numele a zeci de mii de copii şi avem dovezi ale altor sute de mii răpiţi de Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei şi apoi deportaţi", a denunţat el. "Încercăm să aducem aceşti copii acasă, dar timpul trece. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia, sunt învăţaţi ura faţă de Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt întrerupte. Este clar un genocid", a acuzat preşedintele Zelenski.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni din februarie 2022, în timp ce Moscova a respins aceste acuzaţii.

Într-un discurs care a fost aplaudat de mai multe ori, preşedintele a criticat şi faptul că Rusia deţine un arsenal nuclear. "Teroriştii nu au dreptul să deţină arme nucleare", a insistat el. "Rusia foloseşte preţul alimentelor (...) şi energia nucleară ca armă", a acuzat el.

În cele din urmă, preşedintele Ucrainei şi-a repetat apelul pentru organizarea unui summit mondial al păcii. Ucraina a lansat un dialog cu privire la planul de pace în zece puncte al preşedintelui Zelenski, organizând întâlniri în iunie şi august în Danemarca şi Arabia Saudită, la care au participat reprezentanţi din zeci de ţări. "Discuţii şi schimburi importante au avut loc la Hiroshima, Copenhaga şi Jeddah cu privire la implementarea unui plan de pace. Şi pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toţi, pe toţi cei care nu tolerează nicio agresiune, să pregătim împreună acest summit", a declarat preşedintele Zelenski.

Preşedintele american Joe Biden a criticat și el Rusia, care "crede că lumea va obosi şi o va lăsa să brutalizeze Ucraina fără consecinţe"."Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor? Răspunsul este nu", a insistat el, în aplauzele preşedintelui ucrainean şi ale publicului.

De la invazia rusă, o majoritate covârşitoare a ţărilor au adoptat în cadrul Adunării Generale a ONU mai multe rezoluţii care sprijină Ucraina şi integritatea sa teritorială sau cer retragerea trupelor ruse. Dar după un an şi jumătate de război cu impact asupra întregii lumi, în special asupra securităţii alimentare, anumite ţări din Sud pledează pentru o soluţie diplomatică.

Citit 1149 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:27

9 comentarii

  • Marți, 26 Septembrie 2023 22:37
    89.137.225.***
    sa fac ceva pe zelensky si pe ucraina lui! milogul asta nenorocit baga toata lumea-n razboi.
    31
    11
  • postat de De ce nu si in ucrainiana.
    Luni, 25 Septembrie 2023 09:39
    5.13.199.***
    DE ce nu scoateti ziarul in limba ucrainiana cu poza lui zelenschi pe prima pagina ati avea un profit mai mare.?
    34
    14
  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 05:53
    46.97.176.***
    De la tribunal ONU sa vazut caracterul mizerabil al lui Zelenski !Acuzind un principal aliat Polonia de rusism!In plus sa trecut foarte usor de amenintarea cu ucrainienii emigranti care ar putea sabota tarile din UE dacă acestea nu vor mai sprijini Ucraina!Din păcate aceasta aventura va costa scump
    62
    25
  • postat de George
    Vineri, 22 Septembrie 2023 09:34
    84.117.46.***
    Întrebați ucrainenii de rând ce părere au despre Zelenski ! Toți spun că este un criminal ! De ce nu scrieți despre protestele din Ucraina?
    71
    30
  • postat de pt magis
    Vineri, 22 Septembrie 2023 09:03
    92.87.201.***
    Ca si cum ai zice ca daca o fac pe nebunii ungurii din HR si CV si intra armata peste ei, ungaria ar fi indreptatita sa ne atace, ca sunt cetatenii lor. Esti aici, respecti regulile si iti vezi de treaba, daca nu, suporti consecintele. Esti rus in Ucraina si nu iti convine, pleci in Rusia.
    19
    69
  • postat de Drawning man = Ukraine
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 19:30
    108.245.201.***
    Magis are perfecta dreptate , de ce nu scrieti impartial VL..AAAA vreti sa fiti corect politic si socialist . De ce nu scrieti ce a zi presedintele Poloniei desprea Ucraina la conferinta de la ONU ??? Adevarul e ca Zdrelea/Ukraina au cazut in dizgratie , numai liderii politici ii pupa pe frunte.
    76
    38
  • postat de Slava Ucraina !
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 17:58
    104.243.214.***
    ruzzia stat terorist-criminal.
    38
    82
  • postat de magis
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 15:12
    92.86.16.***
    Ia, Ovidiu, hai sa te vad cum mai faci un rezumat: https://www.youtube.com/watch?v=Bx3nIvV1W1A
    70
    26
  • postat de magis
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 15:03
    92.86.16.***
    Dar, Ovidiu, nimic nou despre bombardamentele zilnice pe care Ucraina le face asupra propriilor cetateni din Donetk? Zelenski nu zice nimic nimicuta despre astea? Nici Viata Libera?
    91
    43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.