Polonia nu mai transferă niciun fel de arme Ucrainei

Polonia nu mai transferă niciun fel de arme Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Polonia a anunţat că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declaraţie care ilustrează tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliaţi, într-un moment-cheie al ripostei Kievului la invazia rusă, scrie AFP. "Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina", a declarat, miercuri seara, premierul polonez Mateusz Morawiecki, la postul privat de televiziune Polsat News.

"Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt", a explicat el.

El a mai precizat că hubul militar situat în oraşul Rzeszow, în sud-estul ţării, prin care trec echipamente occidentale cu destinaţia Ucraina, funcţionează normal. Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze şi nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varşovia interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor săi.

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după convocarea "de urgenţă" de către Varşovia a ambasadorului ucrainean, pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la ONU. Marţi, preşedintele ucrainean a criticat că "unele ţări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia". Viceministrul polonez de externe, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunţat această "teză falsă" şi "mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia, care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului".

Anunţul Bruxellesului cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene în cinci state UE a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale, la care Kievul a răspuns anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ca răspuns, premierul polonez a avertizat miercuri că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import. "A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru soluţionarea diferendelor dintre ţările noastre", a avertizat diplomaţia poloneză, într-un comunicat.

"Facem apel la prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte", a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Varşovia a anunţat convocarea ambasadorului ucrainean. Denunţând "caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene", Nikolenko a adăugat că "partea ucraineană a propus Poloniei o soluţie constructivă la problema cerealelor". El a deplâns, de asemenea, "caracterul incorect" al remarcilor făcute de preşedintele polonez Andrzej Duda, în cursul unei întâlniri cu media la New York. Duda a comparat Ucraina mai ales cu un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund şi, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze (Polonia).

Citit 600 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 21:14

1 comentariu

  • postat de Slava , slava dar pana cand cu mafia asta .
    Joi, 21 Septembrie 2023 19:52
    108.245.201.***
    Usor ,usor dar sigur se lamureste ..lumea deja satula de smenurile , manevrele , hotille , coruptia la maxim , si aroganta nesimtita .
    2
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.