Rusia suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă

Rusia suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat de The Economist că ideea conform căreia Rusia câştigă războiul este doar un "sentiment" şi că Moscova suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă, informează Reuters.

El a spus că priorităţile Ucrainei în 2024 includ lovirea punctelor forte ale Rusiei în Crimeea pentru a reduce numărul de atacuri asupra ţării sale, precum şi protejarea oraşelor cheie de pe frontul de est.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că poziţia Rusiei se îmbunătăţeşte în prima linie şi că nu va opri campania până când nu vor fi atinse obiectivele sale, care includ "denazificarea, demilitarizarea şi statutul neutru" al Ucrainei.

Oficialii ruşi consideră un eşec contraofensiva ucraineană lansată la jumătatea anului 2023 în estul şi sudul ţării.

Nu a existat un răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea oficialilor ruşi cu privire la ultimele declaraţii ale preşedintelui Zelenski.

În declaraţiile sale pentru The Economist, Volodimir Zelenski a recunoscut că "poate că nu am reuşit (în 2023) aşa cum şi-a dorit lumea. Poate că nu totul este atât de rapid pe cât şi-a imaginat cineva". Dar ideea că forţele ruse câştigă este doar un "sentiment", a mai afirmat şeful statului ucrainean, invocând pierderile grele ale Rusiei în oraşul asediat din est, Avdiivka, pe care l-a vizitat săptămâna trecută." Mii, mii de soldaţi ruşi ucişi, pe care nici măcar nu i-a luat cineva", a spus el în interviul susţinut virtual.

În schimb, a salutat "rezultatul uriaş" al forţelor ucrainene reprezentat de străpungerea blocadei ruseşti din Marea Neagră ce a permis exporturile de cereale prin intermediul unei noi rute de-a lungul coastei sale de sud.

Dacă Ucraina ar pierde războiul, a spus el, Rusia ar fi încurajată să avanseze împotriva altor ţări, deoarece "Putin simte slăbiciune ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, îşi simte puterea".

Având în vedere că sprijinul suplimentar pentru Ucraina se confruntă cu obstacole în Statele Unite şi Uniunea Europeană, sunt necesare mai multe eforturi pentru a convinge lumea că apărarea Ucrainei înseamnă apărarea lumii, a spus el. "Poate că ceva lipseşte. Sau poate lipseşte cineva", a spus el. "Cineva care poate vorbi despre Ucraina ca fiind o apărare a noastră, a tuturor".

Rusia a spus că este pregătită pentru discuţii de pace dacă Ucraina ţine cont de "noile realităţi", sugerând o recunoaştere a faptului că Rusia controlează aproximativ 17,5 la sută din teritoriul ucrainean. Volodimir Zelenski a respins orice idee că Moscova ar fi interesată de discuţii şi a invocat în acest sens valurile repetate de lovituri aeriene ale Rusiei. "Văd doar paşii unei ţări teroriste", a spus el. Orice apel rus la discuţii, a spus el," nu este pentru că sunt oameni drepţi, ci pentru că nu au suficiente rachete, muniţie sau trupe pregătite. Au nevoie de această pauză să îşi restabilească puterea. Şi apoi, cu toată forţa lor, să întoarcă pagina acestui război", a opinat preşedintele Ucrainei.

Citit 997 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

5 comentarii

  • postat de Pompiliu
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 08:45
    86.124.200.***
    Ucraina a pierdut deja razboiul.
    Piticul dansator minte cu nerusinare in speranta ca se va deschide din nou robinetul cu miliardele de euro....
    Numai ca fiind iarna, miliardele alea au inghetat pe teava...
    1
    1
  • postat de Până în 2025, Rusia va pierde peste 500.000 de militari în Ucraina și va avea nevoie de 10 ani să-și reconstruiască forțele
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 06:35
    103.105.164.***
    Spre comparație, trebuie precizat faptul că, în timpul războiului din Afganistan, desfășurat în perioada 1979-1989, trupele sovietice au pierdut aproximativ 70.000 de militari.
    15
    28
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 21:11
    86.124.203.***
    Forțele de securitate confiscă pașapoartele cetățenilor ucraineni pentru că fug ca șobolanii din lungmetrajul „Titanic”, a afirmat fostul analist CIA Larry Johnson într-un interviu cu jurnalistul Clayton Morris la emisiunea Redacted.
    35
    22
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 21:09
    86.124.203.***
    Datele din sondajele sociologice arată că Ucraina a pierdut deja războiul informațional în fața Rusiei, a declarat Ruslan Bortnik, directorul Institutului Ucrainean de Analiză și Management a Politicii, într- un interviu acordat canalului YouTube „Novini Live”.
    36
    25
  • postat de Numai baliverne ...
    Marți, 02 Ianuarie 2024 18:47
    108.245.201.***
    Nici nu stim ce sa mai credem ...
    16
    26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.