Ucraina a înființat o linie directă pentru rudele prizonierilor ruși

Ucraina a înființat o linie directă pentru rudele prizonierilor ruși
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Autorităţile ucrainene au prezentat miercuri proiectul "Vreau să găsesc", care oferă rudelor prizonierilor de război ruşi capturaţi de Ucraina o linie directă cu autorităţile de la Kiev, pentru a avea acces la informaţii despre locul în care se află rudele lor şi pe care aparent Moscova refuză să-l dezvăluie, transmite EFE.

"Le vom oferi informaţiile pe care Kremlinul le ascunde", a declarat reprezentantul serviciilor secrete militare ucrainene (GUR), Andri Iusov, la prezentarea iniţiativei Kievului. Proiectul are colaborarea ONG-ului "Ieşirea Noastră", care lucrează atât în Rusia, cât şi în Ucraina pentru a ajuta prizonierii de război ruşi şi familiile acestora. "Vreau să găsesc" este un proiect al statului ucrainean, o fereastră unică pentru a primi informaţii despre soldaţii ruşi capturaţi, dispăruţi sau căzuţi în Ucraina, a explicat ONG-ul pe reţelele sale de socializare.

ONG-ul este condus de Irina Krînina, partenera unui prizonier de război rus. Ea a fugit din Rusia în septembrie 2023, într-o misiune coordonată cu autorităţile de la Kiev, pentru a se reuni cu soţul ei, prizonier de război rus ţinut în captivitate de ucraineni. Krînina, care, la fel ca Guvernul de la Kiev, denunţă presupusa lipsă de interes a Rusiei de a facilita întoarcerea multora dintre soldaţii săi capturaţi în Ucraina, colaborează la proiectul prezentat miercuri la Kiev pentru a oferi informaţii familiilor militarilor ruşi ucişi, căzuţi prizonieri sau daţi dispăruţi.

"Acum, rudele şi cei dragi lor vor putea depune o cerere de căutare şi vor primi un răspuns oficial (din partea autorităţilor de la Kiev) despre faptul dacă există informaţii în Ucraina în legătură cu locul unde se află fiecare soldat, dacă este prizonier de război sau a murit", se arată pe contul de Facebook al ONG-ului condus de Krînina.

Rudele îşi vor putea depune cererile printr-un cont Telegram al organismului de stat ucrainean care se ocupă de prizonierii de război. Acest organism va compara informaţiile furnizate de rude cu cele pe care le are Ucraina despre prizonierii de război şi soldaţii ruşi căzuţi în zonele aflate sub controlul Kievului. Acest lucru va permite rudelor să stabilească contactul cu cei dragi aflaţi în captivitate ucraineană, să ştie unde se află soldaţii şi să ceară Rusiei asistenţa financiară corespunzătoare acordată rudelor celor ucişi în război.

Ucraina are în derulare un alt proiect, numit "Vreau să trăiesc", pentru a facilita predarea personalului militar rus care luptă împotriva trupelor de la Kiev. Potrivit GUR, mii de soldaţi ruşi au cerut să profite de această posibilitate prin canalele activate de Kiev. Aproximativ 300 şi-ar fi atins obiectivul de a trece de partea ucraineană şi de a se preda.

Citit 701 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2024 17:43

1 comentariu

  • postat de Gogu Steriade
    Vineri, 12 Ianuarie 2024 10:09
    37.251.220.***
    Da....o linie de tramvai!???
    14
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.