Negocieri privind deblocarea a 50 miliarde de euro pentru Ucraina

Negocieri privind deblocarea a 50 miliarde de euro pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că este "încrezătoare" că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor găsi o soluţie pentru a furniza fonduri Ucrainei, o chestiune blocată în prezent de rezistenţa Ungariei.

Ursula von der Leyen a susţinut un discurs în Parlamentul European după ce luna trecută liderii europeni au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, dar apoi au eşuat în alocarea unui pachet de 50 miliarde de euro drept ajutor pentru Ucraina de la bugetul UE, din cauza împotrivirii Ungariei.

"Ultimul Consiliu European a arătat voinţa politică de a fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Dar trebuie să susţinem această decizie cu fonduri adecvate. Am propus să garantăm finanţare stabilă şi substanţială pentru Ucraina în următorii patru ani", a spus Ursula von der Leyen, în plenul PE. "Pentru a susţine funcţionarea zilnică a statului, pentru a stabiliza economia şi a o aduce mai aproape de Uniunea noastră este nevoie de un buget UE actualizat", a pledat şefa Executivului UE. Ea le-a spus eurodeputaţilor că nu este vorba numai despre Ucraina în revizuirea bugetului multianual al UE, ci şi despre competitivitate, migraţie, susţinerea Balcanilor de Vest şi solidaritate când se produc dezastre naturale.

Ea a părut, astfel, să pledeze pentru o soluţie la care să participe toate statele UE, deşi la Bruxelles s-au vehiculat mai multe soluţii pentru a ocoli un nou eventual veto al Ungariei la Consiliul European extraordinar de la 1 februarie.

Citit 846 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.