Un avion cu prizonieri ucraineni la bord, doborât în zona de război

Un avion cu prizonieri ucraineni la bord, doborât în zona de război
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi deschiderea unei anchete asupra prăbuşirii în ajun a unui avion militar rusesc în regiunea de frontieră Belgorod, Moscova acuzând Kievul că ar fi doborât acest aparat de transport militar, un Iliuşin Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat prizonieri de război ucraineni, relatează AFP.

Rusia a acuzat Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion care transporta 65 de prizonieri de război în vederea unui schimb, dar Moscova nu a prezentat până în prezent niciun element pentru a corobora versiunea sa asupra faptelor şi nici identitatea persoanelor care se aflau la bord.

Duelul declarațiilor pe acest subiect continuă între Ucraina și Rusia. Preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, a declarat că Serviciul militar de informaţii ucrainean a fost atenţionat de autorităţile ruse cu 15 minute înainte ca avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 să intre în zona unde a fost doborât miercuri, în timp ce purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, afirmă că Kievul nu a primit nicio cerere scrisă ori verbală din partea Moscovei pentru a securiza spaţiul aerian din zona prăbuşirii avionului, relatează Reuters.

Moscova acuză Kievul că a doborât cu rachete antiaeriene în regiunea rusă Belgorod acest avion la bordul căruia se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni ce urmau să fie predaţi Ucrainei, în cadrul unui nou schimb de prizonieri.

"Partea ucraineană a fost avertizată oficial şi au primit cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă informaţii complete, iar Directoratul Principal de Informaţii al Forţelor Armate Ucrainene a confirmat primirea", a declarat deputatul rus Andrei Kartapolov, general în rezervă care în prezent conduce Comisia de Apărare din Duma de Stat.

În replică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Militar de Informaţii ucrainean, Andrii Iusov, a negat că la Kiev ar fi fost primită o astfel de atenţionare. La ultimul schimb de prizonieri, când a fost folosit transportul pe calea aerului, Rusia a cerut Ucrainei să securizeze spaţiul aerian, dar "de data aceasta statul agresor nu a făcut nicio cerere în scris sau verbal", susţine reprezentantul Kievului, după ce Ucraina a cerut o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului.

Versiunile contradictorii ale celor două tabere sunt o constantă zilnică în războiul care durează de aproape doi ani. Însă miza este majoră în acest incident, cel mai mortal survenit de la începutul războiului în interiorul frontierelor recunoscute internaţional ale Rusiei.

Citit 844 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2024 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.