Ajutorul militar pentru Ucraina, negociat de NATO la Washington

Ajutorul militar pentru Ucraina, negociat de NATO la Washington
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început luni la Washington o serie de întâlniri axate pe continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, pentru ca aceasta să poată face față invaziei ruse, potrivit AFP.

Stoltenberg a fost primit dimineaţă de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, înainte de a purta discuţii după-amiază cu şeful diplomaţiei, Antony Blinken, şi cu consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan. Marţi, secretarul general al NATO era aşteptat în Congres, pentru a se întâlni cu responsabili republicani şi democraţi, care negociază pas cu pas un acord privind un nou pachet bugetar pentru Ucraina.

După ce a livrat Kievului arme în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul războiului, administraţia preşedintelui Joe Biden a rămas fără fonduri la sfârşitul anului 2023. Preşedintele a cerut Congresului să aprobe o finanţare suplimentară de aproximativ 61 miliarde de dolari, dar negocierile cu republicanii s-au împotmolit.

Sub presiunea dreptei, noul pachet de ajutor militar este negociat în paralel cu măsuri privind imigraţia, într-un moment în care numărul de imigranţi care traversează frontiera cu Mexicul atinge niveluri record. Acordul în curs de negociere în Congres "este de fapt un acord bun pentru că, folosind o fracţiune din bugetul militar american, am reuşit să aducem prejudicii, să distrugem într-un mod important armata rusă", a declarat duminică Jens Stoltenberg, la Fox News, adăugând: "aşa că trebuie să continuăm".

Un alt subiect de discuţie vizează aderarea Suediei la NATO, în condiţiile în care doar un singur membru al Alianţei, Ungaria, mai trebuie să ratifice aderarea, după ce Turcia a dat undă verde săptămâna trecută. În schimbul ratificării de către Turcia, Guvernul american a aprobat vineri seară vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara în valoare totală de 23 miliarde de dolari. În acelaşi timp, Washingtonul a aprobat vânzarea a 40 de avioane F-35 către Grecia pentru 8 miliarde de dolari.

La rândul lor, liderii statelor Uniunii Europene, care se întrunesc joi la Bruxelles, îşi vor reafirma hotărârea de a furniza ''sprijin militar oportun, predictibil şi durabil'' Ucrainei, indică proiectul concluziilor reuniunii, potrivit Reuters. ''Consiliul European reiterează de asemenea nevoia urgentă de a accelera livrarea de rachete şi muniţii'', arată documentul consultat de agenţia de presă britanică. Documentul lasă deschisă posibilitatea ca liderii UE să suplimenteze cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, care este folosit pentru a gestiona donaţiile de arme pentru Kiev.

Statele membre dezbat de câteva luni care va fi viitorul rol al acestui fond în ajutorul militar pentru Ucraina, Germania sugerând că în prezent eforturile ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral de la ţările UE luate individual. Agenda summitului va fi dominată de eforturile pentru ajungerea la un acord între statele UE asupra unui pachet de asistenţă financiară în valoare de 50 miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, care a fost blocat în decembrie de vetoul exprimat de Ungaria.

Liderii statelor UE au cerut constant Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Citit 682 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2024 16:27

2 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 31 Ianuarie 2024 08:50
    86.124.202.***
    Mai jos este declaratia unui general polonez!Politicienii ucraineni fură masiv ajutoarele occidentale, aşteptându-se la înfrângerea Kievului, a declarat generalul polonez Waldemar Skrzypczak într- un interviu pentru Fakt.
    30
    15
  • postat de florin
    Miercuri, 31 Ianuarie 2024 08:48
    86.124.202.***
    „Golim depozitele pentru ei, iar ei fură tot ce pot. Zelensky a promis că va pune lucrurile în ordine, dar nu a făcut nimic niciodată. Corupția încă domnește în armata ucraineană. Acest lucru face ca ajutorul nostru să fie lipsit de sens. Îi ajutăm dezinteresat, dar ei ne înșală”, s-a plâns Skrzypch
    30
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.