Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina

Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Trimiterea în Ucraina a unor militari din state membre ale NATO ar însemna un conflict între Rusia şi alianţă, a avertizat marţi Kremlinul, conform agenţiei Reuters.

Reacția vine după ce, luni, la finalul unei conferințe dedicate ajutorării Ucrainei, la Paris, unde au fost și unii dintre liderii țărilor NATO, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, "nu există un consens" pentru această ipoteză, transmite AFP. "Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război", a explicat preşedintele francez.

Preşedintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o "ambiguitate strategică, pe care o asum". Dar "nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă", a avertizat el. "Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni", a adăugat el.

Această opţiune nu a fost menţionată anterior de Franţa.

Solicitat să comenteze declaraţiile liderului de la Paris, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că, dacă s-ar ajunge ca soldaţi ai ţărilor din NATO să lupte în Ucraina, ar trebui să se discute despre caracterul inevitabil al unui conflict direct al Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia. AFP consemnează şi aprecierea lui Peskov că trimiterea de trupe în Ucraina "nu ar fi în interesul" Occidentului şi că simpla menţionare a acestei posibilităţi este "un element nou foarte important" în război.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters, şi-a exprimat însă într-un comentariu scris părerea că declaraţia lui Macron "arată în primul rând conştientizarea riscului pentru Europa din partea unei Rusii agresive, militariste".

Chestionat la finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, de luni, premierul olandez Mark Rutte a asigurat că această problemă a trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi. "Mulţi oameni care astăzi spun «niciodată, niciodată» sunt aceiaşi oameni care au spus «niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune» în urmă cu doi ani", a continuat totuşi Macron. "Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil, dacă este util să ne atingem obiectivul".

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei "nu sunt în război cu poporul rus", dar că "pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina".

Totodată, preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. S-a decis "crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune", a anunţat Emmanuel Macron, la încheierea conferinţei.

Macron a enumerat cinci "categorii de acţiuni" asupra cărora există consens: apărarea cibernetică; coproducţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, precum Republica Moldova; "capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare" şi operaţiuni de deminare.

"Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa", a subliniat şeful statului francez.

Citit 2710 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2024 15:56

3 comentarii

  • postat de Nu vrem război în Europa
    Marți, 05 Martie 2024 02:38
    86.120.250.***
    Macron ăsta dacă tăcea, filozof rămânea...
    10
    1
  • postat de Veorel
    Joi, 29 Februarie 2024 09:56
    81.12.150.***
    Si asta imbatraneste urat
    19
    18
  • postat de florin
    Joi, 29 Februarie 2024 09:38
    86.124.202.***
    Trimiterea de forte NATO in Ucraina se justifica dupa ce se demonstreaza ca tot poporul ucrainian doreste sa lupte!Deocamdata sunt milioane de ucrainieni prin molurile din Europa unii chiar in Galati cu masini deosepit de scumpe!Deja si cu tupeu!Pe front au murit si mor prostii!Aia destepti valea!
    22
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.