Primii deținuți ucraineni au ajuns pe front pentru a lupta cu rușii

Primii deținuți ucraineni au ajuns pe front pentru a lupta cu rușii
Evaluaţi acest articol
(49 voturi)

Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deţinuţi care s-au oferit voluntari pentru a lupta pe front, în virtutea unei noi legi care vizează mobilizarea mai multor militari pentru a face faţă invaziei ruse, informează AFP.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 3.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a intra în rândurile armatei în schimbul eliberării.

Un tribunal din oraşul Hmelniţki, în vestul Ucrainei, a anunţat că a aprobat marţi eliberarea a doi dintre ei, un bărbat născut în anul 2000 şi un altul născut în 1981, ambii condamnaţi pentru furt, urmând ca aceştia să se alăture Gărzii Naţionale ucrainene.

"Tribunalul le-a dat curs cererilor şi a ordonat centrului de detenţie din Hmelniţki să-i elibereze imediat pe cei doi bărbaţi pentru ca aceştia să efectueze serviciul militar pe bază de contract", a anunţat tribunalul într-un comunicat publicat miercuri.

"Fiecare dintre aceşti bărbaţi este apt pentru serviciul militar, a trecut de o selecţie profesională şi psihologică, şi are un nivel suficient de condiţie fizică", a adăugat tribunalul, care examinează în prezent alte circa 50 de cereri similare.

La începutul lunii mai, deputaţii ucraineni au adoptat o lege, semnată ulterior de preşedintele Volodimir Zelenski, ce permite unor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul eliberării condiţionate.

Ea nu vizează deţinuţii condamnaţi pentru unele infracţiuni grave, cum ar fi omor cu premeditare a mai mult de două persoane, violenţe sexuale, atingeri aduse securităţii naţionale sau condamnări pentru corupţie.

În Rusia, începând din 2022, gruparea paramilitară Wagner a recrutat din închisorile ruse zeci de mii de deţinuţi care ulterior au fost decimaţi în atacuri extrem de sângeroase, în special în timpul bătăliei de la Bahmut.

Directorul ONG-ului ucrainean "Protecţie pentru deţinuţi în Ucraina", Oleg Ţvili, şi-a exprimat în luna mai temerea că deţinuţii ucraineni ar putea avea aceeaşi soartă.

În paralel, populația civilă este tot mai expusă atacurilor rusești. Aproape 11.000 de oameni au fost constrânşi să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, de la declanşarea ofensivei terestre ruse lansate pe 10 mai în această zonă de frontieră, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, informează AFP.

"În total, 10.980 de persoane au fost evacuate", a declarat Sinegubov, pe mesageria Telegram.

Mii de persoane au fugit din casele lor după ce armata rusă a ocupat rapid mai multe sate frontaliere la începutul ofensivei sale surprinzătoare pe direcţiile Lipţi şi Vovceansk, obligând Kievul să trimită întăriri.

"Luptele continuă" în regiunea Vovceansk, oraş care avea circa 18.000 de locuitori înainte de război şi care este situat la numai cinci kilometri de frontieră, a anunţat Statul Major ucrainean. "Apărătorii noştri dau o bună ripostă", adaugă comunicatul.

Ucraina obţine "rezultate tangibile" în faţa ofensivei ruse în această regiune, a dat asigurări marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Săptămâna trecută, Zelenski a apreciat că acesta ar putea fi doar "primul val" al unei ofensive ruse mai ample, care ar avea ca scop în special ocuparea oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina.

Citit 962 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2024 17:12

3 comentarii

  • postat de Mihai
    Sâmbătă, 25 Mai 2024 07:55
    5.13.133.***
    Voi cei 23 de ce nu sunteti pe front ca voluntari (pro bono) si nu ca mercenari (pe bani) ? Stati la umbra si chibitati. Sa va vad in caz ca ...
    44
    14
  • postat de Mihai
    Vineri, 24 Mai 2024 12:48
    5.13.168.***
    Dar cei fugiti in Uniunea Europena (ca doar au ramas in Ucraina doar cei care nu au varsta de a merge pe front) ?
    47
    15
  • postat de fara razboi
    Joi, 23 Mai 2024 20:36
    5.13.128.***
    Si citi fug la rusi?
    49
    14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro