NATO înființează în România un hub pentru livrări militare

NATO înființează în România un hub pentru livrări militare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un nou centru NATO pentru coordonarea livrărilor militare către Ucraina este în pregătire pe teritoriul României, fiind al doilea hub logistic de acest tip, după cel din Polonia, informează Mediafax.

Prin punctul de livrare din Polonia, devenit deja operațional, sunt expediate lunar aproximativ 18.000 de tone de echipamente militare către Ucraina.

Extinderea are loc în contextul în care Alianța își intensifică sprijinul acordat Kievului, urmărind o distribuție mai echilibrată a responsabilităților între membrii săi și reducând dependența de Statele Unite, scrie Mediafax.

Comandamentul pentru Asistență în Securitate și Instruire în Ucraina (NSATU), activ la baza Clay Barracks din Wiesbaden, Germania, coordonează întregul flux de sprijin militar, de la identificarea nevoilor armatei ucrainene și corelarea acestora cu ofertele țărilor donatoare până la livrarea echipamentelor și instruirea militarilor ucraineni, prin intermediul centrelor logistice NATO. La bază lucrează aproximativ 350 de militari din 31 de țări, inclusiv Ucraina, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Ajutorul militar acordat Ucrainei se orientează tot mai mult către consolidarea propriei sale industrii de apărare, cu accent pe producția de drone, domeniu în care Kievul a demonstrat inovație și eficiență remarcabile. ”Acum trebuie să ne schimbăm focalizarea”, a declarat generalul-maior Maik Keller, comandant adjunct al NSATU.

Dronele ucrainene au impresionat NATO

La rândul său, amiralul Keith Blount, adjunctul comandantului Forțelor Aliate din Europa, a subliniat în special utilizarea dronelor în toate mediile, aer, sol, mare și subacvatic, și a remarcat faptul că Ucraina nu doar învață să le folosească, ci și să le fabrice, considerând acest lucru ”fascinant”.

Ucraina ar putea livra ea însăși, în viitor, drone militare: ”Achizițiile de apărare nu sunt un drum cu sens unic. Dacă ne uităm la drone, cu siguranță există multe lucruri pe care am putea dori să le cumpărăm din Ucraina, deși, deocamdată, cred că au nevoie de toată producția lor pentru uz propriu”, a menționat Keller, potrivit Mediafax.

”Misiunea ar putea continua fără SUA”

Deși Statele Unite stabilesc comandantul misiunii și aproximativ nouă procente din personalul NSATU, generalul Keller a declarat că ”misiunea ar putea continua fără SUA”, dar ”Europa și Canada ar fi supuse unei presiuni majore”, în cazul în care ar trebui să compenseze anumite capacități critice, cum ar fi supravegherea prin satelit.

În ceea ce privește nevoile imediate ale Ucrainei, Keller a subliniat importanța sistemelor de apărare aeriană, a muniției și a minelor antitanc, care ar permite apărării să mențină teritoriile fără a fi nevoie de un număr mare de trupe.

Citit 730 ori Ultima modificare Joi, 03 Iulie 2025 16:58

4 comentarii

  • postat de Lucian Leonte
    Vineri, 04 Iulie 2025 10:48
    151.47.247.***
    Nu avem nevoie de NATO! Prin neutralitate putem trai linistiti. Aceasta organizatie NATO trebuie sa dispara.
    14
    5
  • postat de macarie banu
    Vineri, 04 Iulie 2025 06:47
    89.137.225.***
    orice se infiinteaa in Romania pentru a ajuta Ucraina devine tinta pt rusi.Guvernul,asa zis,al Romaniei,din pozitia ghiocel,este incapabil sa spuna NU sau DA.
    15
    5
  • postat de Slava
    Joi, 03 Iulie 2025 23:08
    86.124.200.***
    Si eu care credeam ca avantul revolutionar pentru infrastructura rutiera a Romaniei e pentru binele romanilor...
    Romania devine astfel o tinta legitima pentru Rusia.
    Slava Z !
    21
    10
  • Joi, 03 Iulie 2025 21:29
    89.136.6.***
    germania se înarmează. Este oficial începutul sfârșitului. Dacă statele nato din Europa atacă Rusia, rușii se vor asigura că se va vorbi despre ioropeni doar la orele de istorie!
    19
    11

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro