Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
2 comentarii

În perioada de dinaintea sărbătorilor pascale, numărul gălăţenilor care au mers să doneze sânge, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi, a crescut. După Paşte, numărul donatorilor a cunoscut o uşoară scădere, deşi nevoia de sânge din spitale a rămas constantă. De aceea, conducerea centrului îi îndeamnă pe gălăţeni să vină şi să doneze sânge în număr cât mai mare.

Din sângele donat de o singură persoană pot fi ajutaţi până la trei bolnavi a căror viaţă depinde de acest lucru. Donarea de sânge nu este dureroasă şi nu implică riscuri pentru donator. Din contră, efectul este unul benefic pentru organism, fără a mai vorbi de faptul că donatorul beneficiază gratuit de un set de analize de sânge.

Iată însă ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a putea dona.

"Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, iar bărbaţii, cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele", se arată într-un comunicat al Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) Galaţi.

Fără mâncăruri grase

Dimineaţa, înainte de a dona, poţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumezi.

Atunci când vrei să donezi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 67 de lei.

Centrul Regional de Transfuzii este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului "Viva". Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00.

Citit 13456 ori Ultima modificare Luni, 16 Aprilie 2018 19:53

2 comentarii

 • postat de Costel apostol Joi, 19 Aprilie 2018 07:48 82.76.132.*** Link la comentariu
  0
  6

  M-ai mariti valoarea si numarul bonurilor,doamna directoare. In oras valoarea bonurilor este de minim 15 lei. Reintroduceti si prema la 5-10 donari si veti vedea ca numarul donatorilor va creste

  Raportează
 • postat de Anonim Miercuri, 18 Aprilie 2018 08:32 81.196.55.*** Link la comentariu
  1
  2

  Legea prevede la femei sa ai cel putin 50 kg, dar la galati curge sangele pe dunare si nu au nevoie de donatori asa ca ridica limita la 57 si scad maxima pana la 70 kg. Toata lumea se duce la Braila sa doneze ca acolo sunt tratati ca oameni si nu ca vitele la taiat.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.