PREMIERĂ | Încep lucrările la primul SPITAL de oncologie pediatrică

PREMIERĂ | Încep lucrările la primul SPITAL de oncologie pediatrică
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Asociaţia "Dăruieşte viaţă" anunţă începerea lucrărilor de şantier pentru construirea primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România. Concret, organizaţia a prezentat, săptămâna trecută, şi un tur virtual al unităţii sanitare, dar şi etapele care urmează.

Este pentru prima dată când, în România, un ONG construieşte un spital de la zero, exclusiv din donaţii şi sponsorizări şi este ultimul Crăciun în care 80 la sută dintre firme mai pot decide să redirecţioneze 20 la sută din impozitul pe profit către acest scop. Spitalul va fi construit în București.

În România, unul din doi copii bolnavi de cancer moare, în timp ce, în Europa, 80 la sută dintre ei trăiesc. Tocmai de aceea, construirea unui astfel de spital poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în multe cazuri.

Impactul modificărilor fiscale

"Statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii 50 de ani. La ora actuală, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer, în care acesta să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie şi chimioterapie", arată Oana Gheorghiu, fondatorul Asociaţiei "Dăruieşte viaţă".

În plus, modificarea adusă de Guvern Codului fiscal, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, elimină posibilitatea de a redirecţiona până la 20 la sută din impozitul pe profit la final de an, sub formă de sponsorizare, pentru peste 50.000 de companii, afectând, practic, 80 la sută dintre companiile care până acum puteau sprijini astfel de proiecte.

Câţi copii suferă de cancer în România

În prezent, 2.500 de copii din România sunt trataţi pentru afecţiuni oncologice. Anual, sunt diagnosticaţi cu cancer 550 de copii. Copiii care suferă de cancer necesită îngrijiri medicale în clinici oncologice specializate în pediatrie, care sunt, de obicei, departe de localităţile de domiciliu. Peste 70 la sută provin, însă, din familii cu o situaţie financiară modestă, iar costurile necesare transportului şi cazării reprezintă principala cauză pentru care mulţi copii sunt diagnosticaţi târziu, amână sau întrerup tratamentul sau consultaţiile, ceea ce le scade dramatic şansele de vindecare.

Citit 3407 ori Ultima modificare Joi, 21 Decembrie 2017 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.