Peste 15.000 de medici români lucrează în străinătate

Peste 15.000 de medici români lucrează în străinătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Exodul medicilor a atins cote alarmante. Peste 15.000 de doctori români lucrează în străinătate, principalele destinaţii fiind Germania, Marea Britanie şi Franţa. Datele se desprind din cel mai recent studiu de profil, efectuat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS).

Autorii cercetării arată că 15.700 de medici români lucrează în străinătate, cu precădere în vestul Europei, în condiţiile în care deficitul de medici de familie din ţara noastră este de 600, conform ultimelor cifre ale asociaţiilor de profil. "Cu ocazia cercetării întreprinse în 2017, prin proiectul referitor la deficitul de medici pe fiecare judeţ înregistrat de direcţiile judeţene de sănătate publică, s-a aflat din răspunsurile parţiale (24 din 42 de direcţii au oferit informaţii) că deficitul de medici specialişti era de aproximativ 4.700", se arată în studiu.

În ceea ce priveşte cercetarea-dezvoltarea, diaspora ştiinţifică este alcătuită în prezent din aproximativ 15.000 de cercetători români activi în străinătate, pentru care România nu a reuşit să construiască programe eficiente de atragere în ţară, de reintegrare sau de angrenare în parteneriate cu cercetători din ţară. Prin urmare, în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o reducere cu circa 30 la sută a numărului de salariaţi din activitatea de cercetare-dezvoltare.

De asemenea, numărul studenţilor care au ales în ultimii zece ani să studieze în străinătate este de aproximativ 300.000, reducându-se semnificativ baza de formare a unor noi generaţii de cercetători şi perspectivele revitalizării sistemului românesc al cercetării - dezvoltării şi inovării, arată ARPS.

În Galaţi, medicii ieşiţi la pensie sunt rechemaţi în spitale

La Facultatea de Medicină din Galaţi, spre exemplu, un sfert dintre absolvenţi aleg să facă rezidenţiatul în alte ţări, cu precădere în Franţa şi Germania. În acelaşi timp, în judeţ există comune fără medic de familie, ceea ce înseamnă că respectivele comunităţi nu au acces la asistenţa medicală primară. Deficitul de medici este şi mai mare în spitale, existând specialităţi cu un singur medic sau secţii în care a fost nevoie de rechemarea medicilor ieşiţi la pensie pentru a acoperi, măcar în parte, deficitul de cadre medicale.

Citit 1677 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2017 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.