Cât de pregătiţi suntem pentru o eventuală epidemie de gripă

Cât de pregătiţi suntem pentru o eventuală epidemie de gripă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Europa se află în faţa unuia dintre cele mai dificile sezoane de gripă din ultimii ani, după ce tulpina H3N2 a fost confirmată şi de laboratoarele europene. Nici România nu a făcut excepţie, din cele 17 cazuri de gripă confirmate până în prezent, patru fiind H3N2. Până în momentul de faţă în judeţul Galaţi nu a fost confirmat niciun caz de gripă.

„Sezonul de gripă a început ceva mai repede decât anul trecut. Deja noi avem şi virusuri B izolate. De obicei, virusurile B apăreau mai spre sfârşitul sezonului, acum au apărut încă de la început. Până acum s-au izolat toate tipurile de virusuri gripale despre care ne aşteptam să circule. Adică avem AHN1, H3N2 şi B. Asta e interesant. Ce va fi în continuare depinde foarte mult de evoluţia sezonului rece”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ar putea fi un sezon scurt

Evoluţia în ultima săptămână de anul trecut a fost destul de slabă. Totuşi, acest lucru se datorează faptului că policlinicile şi cabinetele au fost în mare parte închise pe final de an. „S-ar putea să fie un sezon mai scurt tocmai pentru că circulă toate tipurile de virus gripal de la bun început”, a completat Rafila. Medicul susţine că numărul celor care s-au imunizat până în prezent cu vaccin gratuit de la Ministerul Sănătăţii este insuficient. Concret, puţin peste 500.000 de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie. Până la sfârşitul anului trecut, aproape 10.000 de gălăţeni fuseseră vaccinaţi gratuit împotriva gripei, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Variaţiile de temperatură vor avea consecinţe

În ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii diagnosticate de medici, microbiologul afirmă că ele se încadrează în limitele normale pentru această perioadă din an, dar că variaţiile de temperatură vor avea consecinţe. „Adaptarea la variaţiile de temperatură e dificilă din două motive. În primul rând, este o adaptare proprie fiecărui organism. În al doilea rând, e vorba de modul în care ne comportăm faţă de frig. Dacă există o perioadă mai lungă de vreme mai caldă, suntem la risc să nu ne protejăm suficient, crezând că vremea rămâne în continuare aşa. E bine ca oamenii să fie pregătiţi şi e preferabil să se protejeze mai bine chiar dacă vremea afară este caldă”, a concluzionat profesorul Rafila.

Citit 1501 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.