APEL: Îi îndemnăm pe cât mai mulţi gălăţeni să vină să doneze sânge

APEL: Îi îndemnăm pe cât mai mulţi gălăţeni să vină să doneze sânge
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Numărul donatorilor de sânge din România a scăzut simţitor, săptămâna trecută, cel mai probabil din cauza valului de frig care a afectat ţara noastră. Fenomenul a dus la adâncirea crizei de sânge din spitale, multe unităţi sanitare anunţând că se află într-o situaţie critică. La Galaţi, în schimb, numărul donatorilor a rămas constant, pe parcursul ultimei săptămâni, potrivit conducerii Centrului Regional de Transfuzii. Chiar şi în aceste condiţii, este nevoie însă de mai mulţi donatori, pentru acoperirea nevoilor din spitale.

În România, la fiecare trei secunde, un pacient are nevoie de sânge. În aceste condiţii, necesitatea de sânge este acoperită, în medie, în proporţie de doar 60 la sută la nivelul întregii țări. În momentul de faţă, sub 2 la sută din populaţia ţării donează sânge, comparativ cu situaţia la nivel european, unde, în medie, peste zece la sută din populaţie donează sânge. "Prin sângele pe care îl donează, o persoană salvează vieţi la propriu. La Galaţi avem, zilnic, în jur de 60 de donatori. Nu stăm rău, însă ar mai fi nevoie şi de alţi donatori, pentru a putea răspunde solicitărilor pe care le avem din partea spitalelor. De aceea, îi îndemnăm pe cât mai mulţi gălăţeni să vină să doneze sânge", a precizat chimistul Camelia Stoichicescu, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi.

Ce puteţi mânca înainte de a merge să donaţi

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kg, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 ml (plus/minus 10 mililitri) de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Afecţiuni şi tratamente care te fac neeligibil pentru donare

Pentru a putea ajunge donator de sânge, este necesară îndeplinirea unor condiţii: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B, C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele.

Ce beneficii ai atunci când devii donator

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şapte bonuri de masă, în valoare de 65 de lei. În plus, pentru persoanele sănătoase, donarea de sânge este benefică. Există studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă a donatorilor de sânge faţă de cei care nu donează. Nu există riscul de infectare pentru donatorii de sânge, materialele folosite fiind sterile şi de unică utilizare.

Donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30 la sută. Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune. După fiecare donare, sângele din corp se "reîmprospătează". Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor este mult mai mare.

Unde este situat Centrul de Transfuzii Galaţi

O parte din sângele donat de gălăţeni la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi este folosit în spitalele din judeţul Galaţi, în vreme ce restul este trimis către pacienţi gălăţeni internaţi în spitale din Bucureşti sau din alte judeţe. Recoltarea se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00, la sediul situat pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului Viva.

Citit 6538 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2018 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.