Cum îţi protejezi copilul de boala diareică acută

Cum îţi protejezi copilul de boala diareică acută
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Boala diareică acută (BDA) este o afecţiune infecţioasă care trimite sute de gălăţeni la medic, în fiecare an. Diareea acută poate afecta pe oricine, dar cei mai predispuşi să o dezvolte sunt copiii. Vestea bună este că, prin respectarea unor reguli simple de alimentaţie şi de igiena corporală, BDA poate fi prevenită.

Peste 800 de gălăţeni, majoritatea de la oraş, au fost diagnosticaţi cu BDA pe parcursul anului trecut, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Numărul bolnavilor este în creştere, faţă de acum patru sau cinci ani, conform statisticilor făcute de aceeaşi instituţie.

BDA are ca semn creşterea frecvenţei scaunelor la trei sau mai multe pe zi, consistenţa acestora fiind apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt cauzate de infecţii ale tubului digestiv şi sunt însoţite de deshidratare, ceea ce poate deveni grav, mai ales în cazul copiilor. De obicei, BDA durează de la câteva zile până la o săptămână.

"Mai ales în cazul copiilor care nu au împlinit încă doi ani, mâncarea trebuie gătită zilnic. Laptele praf, după dizolvare, trebuie băut în cel mult o jumătate de oră şi nu la un interval de câteva ore, pentru a nu risca să se dezvolte bacterii. Orice aliment, fie că vorbim de fructe sau legume, trebuie bine spălat, înainte de a-l mânca. Este indicat, de asemenea, ca mâncarea pentru copii să fie gătită acasă şi nu cumpărată de la restaurant. În cazul mâncării gata cumpărate, chiar dacă s-au respectat normele igienico-sanitare în timpul gătirii, există riscul să conţină potenţiatori de aromă, care pot cauza diaree", a explicat, pentru "Viaţa liberă", medicul primar pediatru dr. Ginel Baciu.

Când este nevoie de medic

Potrivit specialistului citat, atunci când scaunele diareice sunt însoţite de vărsături, copilul se poate deshidrata şi mai repede. De aceea, în astfel de cazuri, trebuie mers la spital sau la cabinetul medicului de familie, pentru tratament. Este bine de ştiut faptul că BDA este contagioasă, agentul infecţios putând fi transmis prin folosirea aceloraşi tacâmuri sau prin băutul apei din acelaşi vas. De aceea, şi adulţii trebuie să fie foarte atenţi la igiena personală, având grijă să se spele pe mâini cu apă şi săpun, de fiecare dată după folosirea toaletei.

Tratamentul trebuie luat doar la recomandarea medicului, ţinând seama de faptul că, în medie, doar cinci din 100 de cazuri de BDA necesită antibiotice, a concluzionat dr. Baciu.

Citit 1428 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.