Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai multă siguranţă că distribuitorii care se prezintă la licitaţii vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Ministrul Sănătăţii a solicitat, luna trecută, o situaţie centralizată a medicamentelor care au discontinuităţi în aprovizionare sau lipsesc din unităţile sanitare în care se derulează programul naţional de oncologie în contract cu casele de asigurări.

"Responsabilii Ministerului Sănătăţii, împreună cu conducerea ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului - n.r.) şi UNIFARM au analizat situaţia fiecărui produs în parte şi au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piaţă pentru a identifica soluţii rapide pentru aprovizionare. Lipsa Cisplatin (medicament oncologic - n.r.) este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii. Pe 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3.000 de fiole de Cisplatin, cantitate care va ajunge pe piaţa din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, acelaşi producător va aduce pe piaţă aproximativ 10.000 de fiole de diverse concentraţii, până la finalul lunii mai", se arată în comunicatul ministerului.

Spitalele raportează lipsa medicamentelor

"În urma analizei atente a situaţiei, am constatat că există unele unităţi sanitare care au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverşi producători. Este datoria celor implicaţi direct în aprovizionarea cu aceste medicamente să se implice mai mult în a rezolva problemele care apar. Pe de altă parte, se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai multă siguranţă că distribuitorii care se prezintă la licitaţii vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului", a declarat Sorina Pintea.

Citit 1533 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.