Un gălăţean a primit o inimă nouă, de la un tânăr aflat în moarte cerebrală

Un gălăţean a primit o inimă nouă, de la un tânăr aflat în moarte cerebrală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Primul transplant de cord realizat în acest an în România. O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat, miercuri, primul transplant de cord din acest an. Un pacient de 54 de ani, din Galaţi, a primit astfel o nouă şansă la viaţă. Inima a provenit de la un donator de 36 de ani, aflat în moarte cerebrală. Operaţia a durat aproape şase ore, conform Mediafax.

Tânărul de la care a fost prelevată inima suferise un accident vascular cerebral, în urma căruia intrase în moarte cerebrală. În afară de inimă, medicii din echipa de transplant au prelevat de la pacient şi ficatul, rinichii şi corneea. Prelevarea de organe a avut loc la Spitalul Judeţean din Oradea. Inima a fost transportată cu elicopterul la Târgu Mureş, unde a avut loc transplantul.

"Pacientul din judeţul Galaţi se afla în evidenţa clinicii de mai bine de un an, cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Din fericire, a fost un organ disponibil, la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, un donator de 36 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi, din păcate, s-a instalat moartea cerebrală. În această situaţie, s-a decis prelevarea organelor. Cordul, ca de obicei, a ajuns la Târgu Mureş", a spus medicul Horaţiu Suciu,  şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Primul transplant după zece luni de pauză

"Ne bucurăm că pacientul este într-o stare foarte bună, ceea ce sperăm să se menţină în continuare. Am avut oarece emoţii, deoarece transplant cardiac nu am făcut de aproape un an şi mă bucur că a fost o probă prin care am demonstrat că suntem pregătiţi, întreaga echipă, şi aici mă refer la toţi medicii, asistentele, anesteziştii, cardiologii, chirurgii, care participă la o asemenea intervenţie", a mai spus Horaţiu Suciu.

Ultimul transplant de cord s-a efectuat, la Târgu Mureş, pe 20 iunie 2017. Lăsând la o parte bucuria reuşitei de săptămâna aceasta, medicul Horaţiu Suciu a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că în România au loc puţine transplanturi de organe din cauza numărului mic de donatori. Din acest motiv, ţara noastră se afla la coada clasamentului european în ceea ce priveşte activitatea de transplant.

Citit 3091 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.