Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces neîngrădit la terapii

Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces neîngrădit la terapii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pacienţii care suferă de afecţiuni grave, precum cele oncologice, hepatita C, boli rare, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă, vor avea acces neîngrădit la terapie după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

„Prin acest act normativ se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave, adică oncologice, boli grave, boli rare, hepatita C, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice în concordanţă cu starea sănătăţii pacienţilor, şi nu la un singur medicament, aşa cum era reglementat până-n acest moment”, a declarat Barbu, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, „la baza încheierii contractelor cost-volum-rezultat vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacient - volume, fie cost efectiv pe pacient cu rezultat medical”. „Se asigură astfel predictibilitatea costurilor atât pentru bugetul Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv pe pacient va fi acoperit de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlu de contribuţie trimestrială”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cum vor avea acces pacienţii la medicamente

Potrivit CNAS, prin acest act normativ se modifică mecanismele de încheiere şi derulare a contractelor de tip cost/volum/rezultat astfel încât să crească accesul pacienţilor la toate medicamentele inovative care au intrat pe Lista de medicamente compensate şi gratuite. Pacienţii vor avea acces la ele, în funcţie de indicaţia terapeutică, stadiul bolii şi afecţiunile asociate. Până acum, legislaţia prevedea că din două medicamente inovative se putea face contract cost/volum/rezultat doar pentru cel mai ieftin dintre ele, neexistând posibilitatea opţiunii terapeutice în funcţie de starea sănătăţii pacientului.

Citit 2965 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.