Medicamentele homeopate nu au efecte asupra sănătăţii

Medicamentele homeopate nu au efecte asupra sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe ambalajul medicamentelor homeopate ar putea scrie cu majuscule că „produsele nu au efecte asupra sănătăţii”. Aşa prevede o propunere de modificare a Legii Sănătăţii, iniţiată de Uniunea Salvaţi România (USR). Concret, potrivit proiectului de act normativ, pe ambalaje ar putea scrie următorul mesaj: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătăţii”, transmite hotnews.ro. Potrivit publicaţiei citate, iniţiativa legislativă prevede că vor exista şi avertizări sonore şi scrise, în cazul publicităţii în mediul audio-vizual. Propunerea a fost iniţiată de patru parlamentari USR, respectiv George-Edward Dircă - senator USR, Mihai Goţiu - senator USR, Florina Presadă - senator USR şi Adrian Wiener - senator USR.

Din expunerea de motive reiese că produsele homeopate sunt lipsite de efecte medicale, parlamentarii citând în acest sens un raport din 2010 al Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Camera Comunelor din Marea Britanie. De asemenea, iniţiatorii propunerii legislative arată, în expunerea de motive, că şi Autoritatea de Reglementare a Bunurilor de Consum din SUA a decis, în decembrie 2016, ca toate produsele homeopate al căror ambalaj are inscripţionată vreo referinţă la vreun efect clinic asupra unei boli să conţină şi atenţionarea că „nu există dovezi ştiinţifice că acest produs are efect”.

De asemenea, iniţiatorii au mai susţinut că orice efect favorabil al medicamentelor homeopate se datorează efectului placebo şi că „nu există nicio dovadă că aceste produse ar avea vreun efect benefic, în schimb există dovezi că pot avea efecte dăunătoare, inclusiv prin întârzierea administrării terapiei convenţionale pentru boala respectivă”.

Atenție, potrivit avocatnet.ro, proiectul legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de preşedinte şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.

Citit 3786 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.