EPIDEMIA DE RUJEOLĂ a cuprins şi judeţul Galaţi

EPIDEMIA DE RUJEOLĂ a cuprins şi judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu aproape 14.000 de cazuri înregistrate la nivel naţional, începând din 2016, epidemia de rujeolă continuă să se extindă în România. În timp ce zeci de cazuri noi sunt confirmate în fiecare săptămână, autorităţile nu au pus nici până în prezent la punct o strategie de stopare a epidemiei care a dus deja la moartea a 55 de persoane, majoritatea copii.

La început, judeţele din vestul ţării au fost cele mai afectate de epidemia de rujeolă. Potrivit medicilor, epidemia a cuprins acum şi estul României, printre judeţele afectate numărându-se şi Galaţiul.

De la începutul anului, în judeţul nostru au fost înregistrate 73 de cazuri de rujeolă, conform Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Din total, 63 de cazuri au fost confirmate serologic, cinci au fost infirmate de analizele de laborator, în vreme ce pentru restul de cinci se aşteaptă încă răspunsul de la Institutul Cantacuzino. Din fericire, în toate cele 63 de cazuri confirmate, pacienţii s-au vindecat. În urmă cu un an, însă, un bebeluş de şase luni, din Tecuci, deceda din cauza acestei boli.

Vaccinul ROR încă lipseşte

În total, în România, sunt 13.871 de cazuri confirmate de rujeolă, peste 13.200 din ele fiind semnalate la persoane care nu au fost deloc vaccinate, cu nicio doză de vaccin. În timp ce epidemia face ravagii, vaccinul ROR (cel care oferă imunitate împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei - n.r.) nu a ajuns încă de la Ministerul Sănătăţii la direcţiile de sănătate publică din ţară. Potrivit unui document prezentat de TVR, săptămâna trecută, 21 de judeţe din ţară rămăseseră fără rezerve din acest vaccin. În judeţul Galaţi, mai erau disponibile doar 35 de doze, un număr mai mult simbolic, având în vedere necesarul real. Autorităţile au promis că, până la jumătatea acestei luni, vor fi livrate în ţară 410.000 de doze de vaccin ROR.

O boală extrem de contagioasă

Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Boala este cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzează, în general, afecţiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte, cel mai adesea, în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. Vaccinarea este singura modalitate prin care rujeola poate fi prevenită.

Citit 4187 ori Ultima modificare Luni, 11 Iunie 2018 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.