Prelevare de organe la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Prin donare, există viaţă după moarte

Prelevare de organe la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Prin donare, există viaţă după moarte
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Poate cea mai grea decizie, pentru un aparţinător, este să hotărască, în momentul cumplit al despărţirii de cineva drag, dacă să ajute sau nu alţi oameni. Un astfel de gest mărinimos a fost făcut şi de familia unui bărbat în vârstă de 46 de ani din Bârlad, care a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi cu un traumatism grav la cap. Deşi decizia de a semna actele de donare a fost, cu siguranţă, foarte grea, mai ales că asta înseamnă să accepţi decesul unei persoane iubite, familia bărbatului şi-a dat acordul, sprijinită în acest dureros demers de echipa de specialişti din spitalul gălăţean. Atât familia, cât şi personalul medical implicat, merită tot respectul şi toate laudele noastre.

Munca grea însă nu s-a încheiat după obţinerea acordului familiei. Imediat după ce au primit undă verde, echipa de specialişti gălăţeni, alături de colegi de la Spitalele din Bucureşti şi din Iaşi, a început procedurile de prelevare de organe. A durat multe ore până când organele prelevate au plecat spre pacienţii aflaţi în nevoie şi care vor trăi datorită acestui gest mărinimos. „Practic, s-au prelevat mai multe organe, evident, toate au fost aprobate de familie, fără acordul lor nu se poate. Au fost prelevate ficatul, doi rinichi, corneea şi os. Inima nu a îndeplinit standardele cerute. Chirurgul care ar fi trebuit să preia plămânii nu a reuşit să ajungă, ar fi putut venit abia joi dimineaţă din Germania, şi am fi pierdut celelalte organe dacă aşteptam. A fost vorba despre un pacient de 46 de ani, care a suferit un traumatism grav cerebral şi era în moarte cerebrală”, ne-a declarat Aurel Căluian, asistent şef ATI şi coordonator transplant intraspitalicesc. 

Astfel, organele prelevate au ajuns la Bucureşti (os, un rinichi şi ficatul) şi Iaşi (cornee şi un rinichi), unde vor fi transplantate la diferiţi pacienţi. Un gest mărinimos a salvat mai multe vieţi, de aici şi deviza specialiştilor gălăţeni „există viaţă după moarte”. „Contează foarte mult educarea populaţiei în ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz, chiar dacă se întâmplă o tragedie. Viaţa este plină de tragedii, viaţa ne surprinde tot timpul, dar trebuie să iei în calcul că ai putea ajuta pe cineva prin această donare de organe”, ne-a explicat dr. Nicoleta Lupu – medic şef secţia ATI din Spitalul de Urgenţă. 

Până la a salva vieţi, medicii care fac parte din programul de transplant intraspitalicesc, aici fiind incluşi şi medicii gălăţeni, duc o muncă susţinută, după cum mărturisesc ei. „Este dificil să menţii organele viabile, tensiunea bună, organele să fie bine perfuzate ca să aibă o anumite calitate. Deci, cu cât este mai bine îngrijit un astfel de pacient, cu atât mai bună este calitatea organelor, astfel încât cel care va beneficia de organele respective să aibă şi el o calitate bună a vieţii”, a  completat doctoriţa Nicoleta Lupu. 

Nu este prima dată când în Spitalul Judeţean din galaţi se face prelevare de organe. „Noi, ca spital clinic de urgenţă, suntem acreditaţi ca şi centru de prelevare de organe. Prima prelevare a fost în 2016, am avut una în 2017 şi acum este a treia. În 2017, de exemplu, a fost prelevat un rinichi care a ajuns la o tânără de 22 de ani, care făcea dializă de la vârsta de şase ani”, ne-a declarat Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Citit 5911 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Iunie 2018 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.