Semnal de alarmă: POLUAREA aerului, factor de risc pentru diabetul de tip 2

Semnal de alarmă: POLUAREA aerului, factor de risc pentru diabetul de tip 2
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Poluarea aerului ar fi responsabilă de apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet zaharat de tip 2, în fiecare an, la nivel global, potrivit unui studiu citat de Reuters. Este pentru prima oară când diabetul zaharat de tip 2, o boală metabolică, este asociat cu poluarea atmosferică.

"Estimăm că aproximativ 14 la sută din cazurile de diabet la nivel mondial apar din cauza nivelului ridicat al poluării, respectiv unu din şapte cazuri", potrivit autorului principal al studiului, dr. Ziyad Al-Aly, de la Universitatea Washington şi cercetător în cadrul "VA Saint Louis Health Care" System din Missouri. Cea mai mică formă de particulă de poluare, numită PM 2,5, este deja asociată cu un risc crescut de boală cardiacă, boală pulmonară, boală renală şi cu alte boli" şi a contribuit, în 2015, la circa 4,2 milioane de decese premature", a scris echipa implicată în studiu. Cercetarea a fost publicată în "The Lancet Planetary Health".

PM 2,5 este un mix de fragmente solide şi de picături lichide aflate în suspensie în aer, care uneori poate fi observată cu ochiul liber ca o ceaţă. "Au apărut dovezi în ultimii ani că particulele, când sunt suficient de mici, intră din plămâni în sistemul vascular. Ajung în ficat, în pancreas, în rinichi. Aceste particule sunt toxice. Irită ţesuturile, le afectează, creează un stres oxidant, inflamaţie", a spus Al-Aly.

Ce este diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea şi cu procesul de îmbătrânire şi apare atunci când pancreasul nu poate produce sau procesa o cantitate suficientă din hormonul numit insulină.

Pentru a analiza legătura dintre poluare şi diabetul zaharat de tip 2, cercetătorii au analizat datele a 1,7 milioane de veterani americani fără diabet, comparând nivelul de PM 2,5 din zona în care locuiesc cu riscul de a fi diagnosticaţi cu această boală în următorii opt ani şi jumătate, în medie. Cercetătorii au separat efectul independent al poluării aerului luând în considerare alţi factori de risc, cum este obezitatea. În prezent, diabetul de tip 2 nu are un tratament care să ducă la vindecarea afecţiunii, însă terapiile existente şi stilul de viaţă al pacientului pot reduce efectele bolii.

Citit 1382 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2018 03:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.