Un copil cu diabet de tip 1 suportă 4.500 de înţepături pe an. Pe bicicletă, pentru copiii bolnavi

Un copil cu diabet de tip 1 suportă 4.500 de înţepături pe an. Pe bicicletă, pentru copiii bolnavi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

4.500 de înţepături trebuie să suporte, în fiecare an, un copil cu diabet tip 1. Ca să uşureze acest chin, o tânără care se luptă şi ea cu aceeaşi boală a pornit într-o nouă călătorie pe bicicletă, prin toată ţara. Vrea să strângă, din donaţii, bani pentru cumpărarea unor aparate performante de monitorizare a glicemiei.

Gabriela Airinei a fost diagnosticată cu diabet tip 1 acum 16 ani. "Viaţa mi s-a schimbat total, din acel moment, pentru că a trebuit să mă împrietenesc cu diabetul, el este alături de mine 24 din 24". Asta înseamnă 3.000 de înţepături pe an. Altruistă, tânăra s-a gândit la copiii care suferă de aceeaşi boală. Aşa că, anul trecut, a plecat alături de soţul ei într-o călătorie prin ţară, pe bicicletă. Provocarea a avut un scop caritabil şi a fost cunoscută publicului sub numele de "Da, şi eu pot".

"Am vrut să achiziţionăm senzori de monitorizare continuă a glicemiei, pentru pacienţii copii. Un senzor pe mână, subcutanat, îţi citeşte glicemia din cinci în cinci minute. Nu mai este nevoie să-l înţepăm pe copilaş în deget. Un copil are nevoie de zece înţepături pe zi, plus cele patru pentru injectarea insulinei", a adăugat tânăra.

După 2.600 de kilometri parcurşi într-o lună, au strâns din donaţii 54.000 de lei, suficienţi pentru zece dispozitive, potrivit Digi 24. Cei doi soţi au pornit acum din nou la drum, cu acelaşi obiectiv: să îi ajute pe copiii bolnavi de diabet. "Ei mă urmăresc pe Facebook şi abia aşteaptă să ajung în oraş la ei. Nu ne gândim la lucruri negative, poate ne dă o lacrimă, dar de bucurie că ne-am întâlnit".

"De multe ori ne claxonează şoferii din spate, dar 90 la sută dintre ei ne claxonează ca să ne salute şi să ne încurajeze", a spus şi Cristian Airinei, soţul tinerei.

Incidenţa cazurilor a crescut îngrijorător

Se estimează că peste 3.000 de copii din România suferă de diabet zaharat de tip 1. La sfârşitul lunii martie, 94 de copii din judeţul Galaţi erau diagnosticaţi cu această formă de diabet, potrivit profesorului doctor Aurel Nechita. "Se observă o creştere alarmantă a numărului de cazuri de diabet insulino-dependent la copii. Înainte de anul 1990, erau între doi şi patru copii cu diabet de tip 1 depistaţi în fiecare an. În comparaţie, anul trecut am depistat 14 pacienţi cu această boală, iar trendul acesta este valabil cam în ultimii patru-cinci ani. Într-un an, am avut însă 20 de noi pacienţi pe care i-am luat în evidenţă, ceea ce înseamnă foarte mult", a precizat specialistul citat.

Citit 2265 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2018 03:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.