Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Federaţia Sanitas cere ca indemnizaţia de hrană să rămână impozitată cu zece la sută şi avertizează că o eventuală creştere la 45 la sută a nivelului de impozitare ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce din nou la nemulţumiri şi, implicit, la proteste.

Potrivit sindicatului din Sănătate, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2017, care modifică art. 18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a fost emisă la presiunile federaţiei pentru corectarea inechităţilor din sistemul sanitar generate de aplicarea noii legislaţii salariale, iar acordarea indemnizaţiei de hrană începând cu 1 ianuarie 2018 a fost reglementată tocmai pentru a înlocui tichetele de masă, astfel încât salariaţii din sistemul sanitar de stat să nu înregistreze pierderi de venituri. Sindicaliştii din sănătate mai spun că, în discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului, în momentul apariţiei acestei ordonanţe, au fost asiguraţi că impozitarea va fi de zece la sută, astfel încât suma plătită salariaţilor din sistemul sanitar cu titlu de indemnizaţie de hrană să fie echivalentă contravalorii tichetelor de masă acordate acestora până la 1 ianuarie 2018.

Ministerul Finanţelor Publice s-a răzgândit, între timp

„Luând act de opinia Ministerului Finanţelor Publice, conform căreia indemnizaţia de hrană trebuie impozitată ca făcând parte din ”venituri din salarii şi asimilate salariilor”, opinie de altfel transmisă Federaţiei Sanitas la şase luni de la prima solicitare şi considerată de noi eronată, ţinând cont de faptul că instituţiile sanitare au acordat deja aceste indemnizaţii de hrană de la data de 1 ianuarie 2018 cu impozitare de 10 la sută, iar noua impozitare ar fi de 45 la sută, fapt care, aplicat eventual şi retroactiv, ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce din nou la nemulţumiri şi, implicit, la proteste”, afirmă preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, într-un comunicat de presă. Liderii sindicali atrag atenţia că o nouă reducere a veniturilor salariaţilor din sănătate, prin creşterea nivelului de impozitare, va duce inevitabil la reluarea protestelor acestora şi la "erodarea în continuare a încrederii în această reformă salarială care ar trebui să aducă, de fapt, stabilitatea în sistemul sanitar românesc".

Citit 3090 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.