APEL către gălăţeni pentru donarea de sânge

APEL către gălăţeni pentru donarea de sânge
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În contextul crizei de sânge de la nivel naţional, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi îi îndeamnă pe gălăţeni să doneze sânge în număr cât mai mare. O parte din sângele donat merge către pacienţii internaţi în spitalele gălăţene, în vreme ce restul este trimis pentru tratamentul bolnavilor internaţi în unităţile medicale din Capitală.

Deoarece deficitul de sânge şi de produse de sânge este tot mai resimţit de spitale şi de centrele de transfuzii din ţară, Ministerul Sănătăţii a făcut un apel către populaţie, pentru a dona în perioada verii. La Galaţi, situaţia nu este atât de gravă ca în alte judeţe sau ca aceea din Bucureşti. Cu toate acestea, fiecare persoană care donează sânge poate salva, la propriu, viaţa a cel puţin trei bolnavi aflaţi în stare gravă, motiv pentru care conducerea CRTS Galaţi face un apel către gălăţeni cu scopul de a veni în număr cât mai mare pentru a dona sânge.

"În medie, zilnic, la Galaţi avem între 40 şi 50 de donatori de sânge. Într-adevăr, pe perioada lunilor de vară, numărul de donatori este mai mic, motiv pentru care criza de sânge devine şi mai gravă. Gălăţenii care doresc să vină pentru a dona sânge trebuie să ştie că acest act medical nu este dureros, beneficiile sale pentru sănătate fiind multiple şi dovedite", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galaţi.

Ce condiţii trebuie îndeplinite

Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, iar bărbaţii, cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele.

Unde este situat Centrul de Transfuzii

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. Din sângele donat de o persoană pot fi ajutaţi trei pacienţi. Donarea nu este dureroasă şi nici nu are efecte adverse pentru donator, dar poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru un bolnav aflat în stare gravă.

APEL UMANITAR | Fosta atletă Adelina Gavrilă Oancea are nevoie urgentă de sânge [detalii]

Citit 6164 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.