Ce sunt superbacteriile şi cum eviţi să te infectezi

Ce sunt superbacteriile şi cum eviţi să te infectezi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Superbacteriile, germeni care sunt rezistenţi la mai multe medicamente şi care pot provoca infecţii grave în spitale, devin rezistente şi la dezinfectanţii pentru mâini bazaţi pe alcool şi la alte substanţe care au rolul de a le ţine la distanţă. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu publicat în jurnalul "Science Translational Medicine".

În cadrul studiului amintit, cercetătorii au descris apariţia unui nou val de superbacterii, observând modificări genetice specifice, care au avut loc pe parcursul a 20 de ani, ale bacteriei Enterococcus, rezistentă la vancomicină (VRE). Cercetătorii au putut urmări şi arăta rezistenţa tot mai mare a acestei bacterii.

"Majoritatea infecţiilor nosocomiale apar de la faptul că nu se respectă măsurile de asepsie şi antisepsie, adică sunt răspândite pe mâinile personalului. Acestea depind de la manevră la manevră. Dacă în cazul unora dintre manevre este necesar spălatul pe mâini, pentru altele trebuie îmbrăcat un costum steril şi trebuie luate măsuri de asepsie şi antisepsie chirurgicale: mănuşi sterile şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte dezinfectanţii, poate că au fost mai multe infecţii în perioada cu scandalul Hexipharma", a explicat, pentru "Adevărul", chirurgul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România.

"Problema noastră, în momentul de faţă, este rezistenţa la antibiotice, pe de-o parte. De asemenea, o altă problemă o constituie lipsa de implementare a unor măsuri eficiente de igienă şi aplicarea măsurilor de dezinfecţie, aşa cum trebuie", arată şi profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie.

Ce infecţii pot provoca superbacteriile

Specialiştii atrag atenţia că, pentru a preveni răspândirea acestor infecţii, este nevoie de măsuri stricte, care să fie luate de către autorităţi. Spre exemplu, bacteriile VRE pot provoca infecţii ale tractului urinar, ale rănilor şi ale sângelui, care sunt dificil de tratat, notează studiul. Asta pentru că sunt rezistente în principal la mai multe clase de antibiotice. Doar în Australia, utilizarea produselor de igienă pentru mâini pe bază de alcool a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani.

"Le folosim foarte mult, iar mediul se schimbă", explică specialiştii care au întocmit studiul. Potrivit acestora, autorităţile ar trebui să încerce produse cu o concentraţie mai mare de alcool şi să reînnoiască eforturile pentru a se asigura că spitalele sunt bine dezinfectate. "Soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor sunt pilonii internaţionali ai controlului infecţiilor în spitale şi rămân extrem de eficace în reducerea transmiterii altor bacterii spitaliceşti, în special a stafilococului auriu", a conchis Paul Johnson, unul dintre coordonatorii studiului.

Citit 2143 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2018 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.