Galațiul, prezență constantă pe harta epidemiei de rujeolă. Noi cazuri, în fiecare săptămână

Galațiul, prezență constantă pe harta epidemiei de rujeolă. Noi cazuri, în fiecare săptămână
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare raportare săptămânală a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) situează Galaţiul pe lista judeţelor unde au fost confirmate noi îmbolnăviri de rujeolă. Astfel, pare că epidemia de pojar s-a mutat din nord-vestul ţării, acolo unde făcea ravagii în urmă cu doar un an, în partea de sud-est a României. Medicii atrag atenţia că singura metodă de a protecţie cu adevărat eficientă este vaccinarea.

Săptămâna trecută, două noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în Galaţi, conform INSP. La nivel naţional, raportul arată 70 de cazuri nou diagnosticate, în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Din fericire, în ultima săptămână nu au mai fost înregistrate decese. Cele mai multe cazuri noi - 24 - au fost înregistrate, în ultima săptămână, în judeţul Iaşi. Tot 24 au fost confirmate şi în Neamţ. Alte şapte cazuri s-au înregistrat în Buzău, şase cazuri au fost diagnosticate în Constanţa, în Bihor au fost confirmate cinci cazuri, iar în Galaţi s-au înregistrat două cazuri noi. Câte un caz a fost înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Ultimele decese din cauza rujeolei au fost înregistrate la sfârşitul lunii iunie. Atunci au murit doi copii, unul în vârstă de un an şi o lună, din judeţul Covasna, iar celălalt în vârstă de doi ani şi zece luni, din judeţul Constanţa, ambii nevaccinaţi antirujeolic.

Copiii, cei mai expuşi la virus

De la debutul epidemiei în România, cele mai multe cazuri de rujeolă - 4.967 - au fost la copii cu vârsta între un an şi patru ani, 3.078 de cazuri s-au înregistrat la copii cu vârsta sub un an, în timp ce 2.395 de cazuri au fost la copii cu vârsta între cinci şi nouă ani. Cauza principală a înbolnăvirilor o reprezintă rata scăzută de vaccinare, potrivit Ministerului Sănătăţii.

De anul trecut, din iunie, şi până în prezent, au fost imunizaţi puţin peste 430.000 de copii, însă, cu toate acestea, încă suntem afectați de epidemia de rujelă. Datele mai arată că 20 la sută dintre micuţi nu au primit nici măcar o doză de vaccin în primele 18 luni de viaţă. Şi mai grav este că imunizarea împotriva rujeolei are cea mai mare rată de refuz dintre toate vaccinurile schemei naţionale de vaccinare.

Boală infecţioasă

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în termeni populari, este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, afirmă specialiştii, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Medicii recomandă vaccinarea pentru că bătrânii şi bebeluşii nu au un sistem imunitar care să lupte eficient.

În februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia că Europa a înregistrat o creştere puternică a cazurilor de rujeolă, situaţie considerată o tragedie, iar România se află pe primul loc în topul statelor europene cu cele mai multe cazuri.

Citit 1204 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.