Ce alimente sunt interzise pe caniculă | Sfatul nutriţionistului
Foto: Ioana Scholler

Ce alimente sunt interzise pe caniculă | Sfatul nutriţionistului
Legumele şi fructele sunt cele mai indicate pe vremea caniculară
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cafeaua, alcoolul şi băuturile răcoritoare carbogazoase trebuie evitate cât mai mult cu putinţă în zilele foarte călduroase. Asta susţine Camelia Mitrofan, un expert în nutriţie, care are atât o listă cu alimentele de evitat, cât şi una a alimentelor recomandate pentru a înfrunta mai uşor vremea caniculară.

Conform nutriţionistului, cafeaua, alcoolul şi băuturile carbogazoase sunt printre cele mai nocive produse pentru corpul nostru, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Berea, în special, "provoacă o pierdere ridicată de minerale, ce duce la deshidratare şi senzaţie mărită de sete", explică nutriţionistul Camelia Mitrofan.

"Dacă nu puteţi renunţa la ceaşca de cafea, încercaţi totuşi să vă limitaţi la una pe zi. Cafeaua ar trebui consumată, fie cu 30 de minute înainte de o masă principală, fie la o oră după".

Totodată, trebuie să ne ferim de "proteinele de origine animală, preparate la grătar sau prăjite în ulei, deoarece se digeră greu şi reprezintă un efort în plus pentru organismul nostru".

Conform nutriţionistului, mesele principale nu trebuie să depăşească 500 de grame şi este de preferat să fie la temperatura camerei, nici prea reci, nici prea calde. În plus, dulciurile rafinate şi produsele procesate sau semiprocesate rămân pe lista inamicilor noştri.

Legumele şi fructele rămân, ca întotdeauna, cele mai indicate pentru consum, acestea oferind o gamă largă de nutrienţi, potriviţi să lupte împotriva stresului provocat de căldura excesivă asupra organismului uman.

Se recomandă consumul a 1,5 - 2 litri de apă pe zi, într-un mod echilibrat. Pentru persoanele care transpiră, nutriţionistul recomandă adăugarea în apă a electroliţilor. Aceştia se pot găsi la farmacii sub formă de comprimate efervescente sau, dacă preferaţi, puteţi adăuga în apă oţet din cidru de mere nefiltrat.

Un aspect surprinzător pentru mulţi este temperatura ideală a apei de băut în zilele de vară. Contrar obiceiului, adăugarea cuburilor de gheaţă în paharul cu apă nu este cea mai bună idee. "Apa la temperatura camerei este indicată pentru că este digerată mult mai bine decât cea rece şi hidratează mult mai eficient corpul", sfătuieşte expertul în nutriţie.

De asemenea, trebuie reţinut faptul că dietele restrictive sau înfometarea în zilele călduroase nu sunt recomandate, acestea fiind capabile de a produce probleme foarte grave de sănătate. Astfel, ar trebui adoptată o dietă bogată în substanţe nutritive, iar specialiştii ne sfătuiesc să ajutăm organismul prin introducerea în alimentaţie a sucurilor de legume şi fructe, combinate cu remedii naturale, precum miraculoasa rădăcină de ghimbir. Sucurile de acest tip pot oferi multe beneficii corpului, precum ameliorarea stărilor de stres şi o mai bună funcţionare a sistemului digestiv.

Citit 3236 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.