Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Exportului paralel de medicamente face ca pacienţii români să fie văduviţi de o serie de tratamente esenţiale, în vreme ce produsele farmaceutice destinate lor ajung în alte ţări europene. Fenomenul ia, amploare de la an la an. Astfel, între 2002 şi 2017, piaţa exportului paralel din Uniunea Europeană a fost de 156 de miliarde de euro, potrivit celor mai recente statistici furnizate de Eurostat.

Autorităţile nu pot împiedica exportul paralel de medicamente, care este o activitate legală ce se desfăşoară pe teritoriul Uniunii Europene, fiind protejată de principiul liberei circulaţii a mărfurilor şi de legislaţia europeană în domeniul competiţiei.

Ce este exportul paralel

Practic, medicamentele pot fi exportate pe teritoriul Uniunii Europene fără aprobarea producătorului. Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori, acesta nu ştie dacă medicamentele destinate pieţei româneşti ajung în farmaciile din România sau în cele din străinătate, beneficiile financiare ale exportului paralel revenind distribuitorului de medicamente, mai degrabă decât sistemului de sănătate sau pacientului.
În România, ca în majoritatea celorlalte ţări europene, preţurile la medicamentele care se prescriu pe reţetă nu sunt libere, ci sunt reglementate de stat. Spre deosebire de multe alte ţări europene, România are prevăzut, prin lege, cele mai mici preţuri la medicamente dintr-un lot de alte 12 ţări europene (Bulgaria, Lituania sau Slovacia printre ele – n.r.).
Acest cadru legislativ duce la diferenţe uneori considerabile între preţul unui medicament vândut în România şi preţul aceluiaşi medicament vândut în Germania. Dar distribuitorul mai are altă opţiune: să ducă medicamentele într-o farmacie din Germania, unde preţul maxim permis nu este zece lei, ci 100 de euro. Astfel, cumpără în România cu trei euro şi vinde în Germania cu 60 de euro.
„Se poate spune că, dacă un singur pacient rămâne fără tratament din cauza exportului paralel, acesta devine o problemă importantă de sănătate publică”, atrage atenţia un raport întocmit de Observatorul Român de Sănătate.

Când poate fi interzis exportul de medicamente

Problema, potrivit experţilor, este că legislaţia UE prevede că un medicament poate fi interzis la export paralel doar dacă există dovezi foarte clare că el lipseşte de pe piaţa românească. Abia atunci când toate dovezile sunt adunate Comisia Europeană poate fi de acord cu o interdicţie. Ce este şi mai grav e faptul că blocul comunitar european aprovizionează alte state, prin intermediul exportului paralel. Acestea ajung în Statele Unite ale Americii, respectiv în Elveţia, apoi în China, Japonia şi Rusia, subliniază Eurostat.

Citit 918 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.