La Spitalul Clinic de Copii Sf. Ioan Galaţi. Un medic din Austria a operat şase copii cu malformaţii congenitale
Foto: Iulia Kelt

La Spitalul Clinic de Copii Sf. Ioan Galaţi. Un medic din Austria a operat şase copii cu malformaţii congenitale
Operaţiile au fost transmise video în amfiteatrul spitalului, pentru a putea fi urmărite de medicii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Timp de trei zile, între 24 şi 26 septembrie, la Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan" din Galaţi a avut loc un workshop care l-a avut ca invitat pe chirurgul pediatru Mircea Ardelean, medic de origine română care profesează într-o clinică din oraşul austriac Salzburg. Evenimentul a constat în efectuarea a şase intervenţii chirurgicale de uretroplastie, pe parcursul cărora doctorul Mircea Ardelean le-a prezentat colegilor săi gălăţeni o serie de tehnici noi, folosite în operaţiile de reconstrucţie a aparatului genital.

Hipospadiasul este o condiţie patologică congenitală (prezentă la naştere - n.r.) în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, aşa cum este normal, ci este localizat undeva pe partea anterioara a penisului, spre rădăcina acestuia sau chiar în regiunea perineală (regiunea cuprinsă între scrot şi anus - n.r.). Uretra este canalul prin care urina şi sperma pot fi eliminate în exterior. Această malformaţie este întâlnită destul de frecvent, un băiat din 200-300 putând să se nască cu ea.

"De obicei, operaţia se face la copilul mic, înainte de 18 luni. În general, aceşti copii au probleme în a-şi dirija jetul urinar, pentru că uretra nu se deschide în vârful penisului, ci undeva pe parcurs. De asemenea, în multe dintre aceste cazuri, băieţii au penisul curbat în jos. Propriu-zis, are loc reconstrucţia uretrei şi îndreptarea penisului. Acest penis curbat, dacă problema nu este remediată, cauzează probleme mai târziu, în viaţa intimă de adolescent şi adult, ceea ce îi afectează pe pacienţi, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional", a precizat, pentru "Viaţa liberă", doctorul Mircea Ardelean.

Experienţa profesională a chirurgului, esenţială

Fiecare caz de hipospadias are propriile particularităţi, motiv pentru care metoda utilizată de chirurg, pentru corectarea defectului din naştere, este şi ea particulară. "Operaţia finală se numeşte uretroplastie, adică reconstrucţia uretrei. Tehnicile sunt nenumărate, iar noi am apelat la domnul doctor Mircea Ardelean pentru experienţa dumnealui deosebit de vastă, pentru că nu există un tratament standardizat al hipospadiasului. Adică nu poţi spune că un pacient cu hipospadias face operaţia asta. Cu cât ai o experienţă mai mare şi cunoşti mai multe tehnici, cu atât îţi poţi da seama mai bine, în timpul operaţiei, că aici ar mai trebui făcut şi asta, mai luăm ceva şi din tehnica aia, şi din cealaltă. Domnul doctor a venit să ne împărtăşească din experienţa dumnealui extraordinar de mare. Noi profităm de acest lucru, pentru că dumnealui pleacă, dar noi rămânem să ne ocupăm, în continuare, de pacienţi", a apreciat dr. Anca Ştefanopol, chirurg pediatru în cadrului Spitalului de Copii Galaţi şi organizatoarea cursului desfăşurat la Galaţi.

Intervenţii chirurgicale delicate

Particularitatea fiecărui caz de hipospadias înseamnă şi că unele malformaţii pot fi destul de minore, în vreme ce altele sunt deosebit de complexe, afectând în mod dramatic viaţa pacienţilor. Prof. dr. Aurel Nechita, medicul care a pus bazele Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, explică faptul că operaţiile efectuate în cazul acestor pacienţi nu sunt neapărat foarte dificile, cât sunt de delicate. Organele genitale prezintă numeroase terminaţii nervoase, fapt ce le face foarte sensibile. Tocmai de aceea, experienţa şi atenţia chirurgului pediatru sunt esenţiale pe tot parcursul intervenţiei, pentru evitarea unor complicaţii potenţial ireversibile pentru pacient.

În secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii "Sf. Ioan" Galaţi îşi desfăşoară activitatea şapte medici cu experienţă. În ciuda faptului că majoritatea problemelor de sănătate din sfera chirurgiei şi a ortopediei pediatrice pot fi rezolvate cu succes şi la Galaţi, mulţi părinţi au tendinţa să meargă cu copiii la Bucureşti, la stat sau în clinici private, chiar şi pentru probleme relativ minore de sănătate, cum ar fi apendicitele sau herniile inghinale.

Cine este doctorul Mircea Ardelean

În prezent, doctorul Mircea Ardelean este Şeful Departamentului de Urologie din cadrul clinicii Paracelsus Medical University din Salzburg, Austria, unde profesează începând din anul 1993. Până la plecarea din ţară, dr. Ardelean a fost medic la Iaşi, timp de 16 ani. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi stagiul de formare ca medic la Cluj-Napoca. Totuşi, mărturiseşte că inima sa a rămas la Iaşi, oraş pe care îl consideră cel mai frumos din ţară.

Citit 11690 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2018 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.