Atenţie la combinaţiile de medicamente

Atenţie la combinaţiile de medicamente
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Anumite medicamente luate împreună pot avea efecte nedorite asupra sănătăţii. Astfel, conform specialiştilor unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc eficienţa pilulelor contraceptive.

De asemenea, persoanele care iau antiinflamatoare trebuie să evite aspirina, pentru că favorizează arsurile gastrice şi ulcerul.  anticoagulantele nu se iau împreună cu antidepresivele şi anxioliticele.

Antidepresivele cu decongestionante

Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv, în timp ce streptomicina şi gentamicina nu se asociază cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complicaţii renale. Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina.
Dacă luaţi antidepresive, aveţi grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepţionalele îşi por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina şi penicilina. La fel se întâmplă şi cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepţionale.
O combinaţie care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinaţia poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge şi scăderea sau dispariţia din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.

Aspirina cu paracetamolul sau medicamentele pentru diabet

Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinaţia aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicaţiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina măreşte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.
Aveţi grijă atunci când folosiţi plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronşic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra greţurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative.

Citit 3888 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.