Un om paralizat a reuşit să meargă din nou

Un om paralizat a reuşit să meargă din nou
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un pacient cu fractură a coloanei vertebrale şi imobilizat într-un scaun cu rotile a fost capabil să meargă din nou, graţie unui implant revoluţionar fixat în coloană, potrivit cnn.com. Această reuşită aduce speranţe din ce în ce mai mari pentru persoanele imobilizate în scaunul cu rotile.

Doi oameni implicaţi în studiu au fost capabili să-şi recapete controlul asupra musculaturii picioarelor, după ce le-a fost implantat un stimulator electric care compensează leziunile la nivelul măduvei spinării, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature“. Măduva spinării transmite impulsurile nervoase de la creier către celelalte părţi ale corpului, permiţându-ne să ne mişcăm membrele, să simţim presiunea sau temperatura şi să ne controlăm funcţiile vitale. Dacă măduva spinării este afectată, semnalele nervoase înregistrează dificultăţi de transmitere, lăsând persoana paralizată sau cu dizabilităţi motorii severe.

În acest experiment, dezvoltat de Institutul politehnic din Lausanne, s-au folosit implanturi electrice care au refăcut puntea dintre măduva spinării deteriorată, ajutând la transmiterea semnalului de la creier, de-a lungul ariei afectate, până la cea poziţionată mai jos. Efectele tratamentului s-au făcut simţite şi după ce impulsul electric a fost oprit şi „toţi participanţii au reţinut unele îmbunătăţiri ale mişcărilor musculare, chiar şi după încetarea terapiei stimulatoare“, conform „Nature“.

Tratamentul este abia la debut

În ciuda acestor rezultate uimitoare, echipa a avertizat că tratamentul - numit stimulare electrică epidurală – este încă într-o fază timpurie de dezvoltare şi nu este limpede câţi oameni ar putea beneficia de el. Important de reţinut este că, deşi eşantionul a fost mic, toţi pacienţii implicaţi în studiu au rămas cu o îmbunătăţire a funcţionării motorii, chiar dacă nu au fost capabili să meargă fără ajutor. Nu cu mult timp în urmă, speranţa de a merge a cuiva paralizat de ani de zile în urma lezării măduvei spinării era mai mult de factură teoretică, se arată în editorialul alocat studiului.

Dar descoperirile recente au adus această speranţă mult mai aproape de realitate. Primul pacient cu implant a fost elveţianul David M'zee, un fost sportiv în vârstă de 30 de ani, care a suferit o fractură severă a coloanei vertebrale, cu şapte ani în urmă. Deşi medicul i-a spus că nu va mai merge niciodată, datorită acestui implant electric, el poate merge mai mult de o jumătate de milă. „Pentru mine înseamnă mult. Sunt surprins de ceea ce suntem capabili să facem. Cred că dacă-ţi pui în gând, poţi face imposibilul posibil. Este foarte distractiv şi chiar mă simt bine, a declarat M'zee, pentru BBC.

Citit 2067 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.