Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, o propunere legislativă privind măsurile de prevenire şi control a tuberculozei, actul normativ vorbind şi de dreptul la o indemnizaţie lunară de hrană pentru pacienţii diagnosticaţi cu boala la care face referire legea. Legea a întrunit 262 de voturi pentru şi un vot împotrivă.
"Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în calitate de autorităţi centrale în domeniul sănătăţii publice, respectiv, al asistenţei sociale sunt responsabile de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru controlul tuberculozei", prevede legea adoptată în plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit actului normativ, strategia naţională de control al tuberculozei în România se elaborează pentru o perioadă până în 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de control al tuberculozei la nivel naţional, iar strategia naţională de control al tuberculozei în România se elaborează în acord cu direcţiile strategice din domeniul controlului tuberculozei stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.
"Toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul, garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Programul naţional de control al tuberculozei, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament a tuberculozei; servicii psihologice; servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană", se mai arată în cuprinsul legii.
Persoanele diagnosticate cu tuberculoză au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, fără nicio discriminare.
Tratamentul tuberculozei se acordă în mod gratuit pentru toţi beneficiarii prevăzuţi la art. 6, adecvat în funcţie de forma de boală, iar medicamentele necesare tratamentului sunt eliberate prin farmacii cu circuit închis.
În vederea asigurării aderenţei la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză, acestuia i se acordă o indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Cuantumul indemnizaţiei lunare de hrană pentru bolnavii de tuberculoză se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar metodologia şi condiţiile de acordare a acesteia se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale. Indemnizaţia lunară de hrană nu se ia în calcul la stabilirea venitului net lunar ajustat prevăzut art. 10 alin. (1) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare.