Un medic gălăţean, pe lista celor care au murit la datorie

Un medic gălăţean, pe lista celor care au murit la datorie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Auzim despre veniturile consistente ale medicilor din România, însă prea puţină lume vorbeşte despre programul extenuant şi adesea haotic în care sunt nevoiţi să lucreze medicii şi asistenţii medicali din spitalele autohtone. Deficitului major de personal şi lipsurile din sistemul sanitar de stat fac victime nu doar printre pacienţi, ci şi în rândul angajaţilor din Sănătate.

După moartea Cosanei Claiciu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Judeţean Arad, care a decedat în timpul turei, pe Internet a apărut o listă cu toţi doctorii care au murit în timp ce se aflau la muncă. Lista a fost publicată pe Facebook de Livia David, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Printre victimele din ultimii 15 ani ale unui sistem medical bolnav se numără şi un medic din Galaţi.

Astfel, printre cele 43 de nume din lista publicată pe reţeaua de socializare apare şi cel al Marlenei Ştefan, medic gălăţean decedat în 2016, la doar 52 de ani, în urma unui şoc cardiorespirator.

Fiecare poveste ar merita menţionată

"Aş dori că să nu privim aceste nume doar din perspectiva statistică... nişte numere înşiruite pe hârtie. Au fost colegii şi prietenii noştri, fiecare cu povestea sa, una care ar merita cu prisosinţă să fie menţionată... fiecare poveste în parte mi-a atins inima, la propriu. Vă împărtăşesc doar câteva. E povestea chirurgului care, după gardă, în sala de operaţie, făcându-i-se rău, a preferat să continue, până a terminat ceea ce începuse... colegii s-au oferit să îl ajute, să termine ei, dar i-a refuzat. După ultimul fir a cerut să fie dus la SMURD, dar a fost prea târziu. E povestea cardiologului cu diabet şi probleme cardiace ce făcea peste zece gărzi pe luna şi pentru care nu s-a găsit un elicopter SMURD... toate erau ocupate...", a scris Livia David.

În medie, într-o gardă, medicii din România lucrează continuu, fără pauză, peste 30 de ore, uneori chiar mai mult. Potrivit specialiştilor, oboseala accentuată şi teama de erori medicale sunt cele mai frecvente efecte ale gărzilor în spitalele din România.

Citit 7378 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.