Un medic gălăţean, pe lista celor care au murit la datorie

Un medic gălăţean, pe lista celor care au murit la datorie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Auzim despre veniturile consistente ale medicilor din România, însă prea puţină lume vorbeşte despre programul extenuant şi adesea haotic în care sunt nevoiţi să lucreze medicii şi asistenţii medicali din spitalele autohtone. Deficitului major de personal şi lipsurile din sistemul sanitar de stat fac victime nu doar printre pacienţi, ci şi în rândul angajaţilor din Sănătate.

După moartea Cosanei Claiciu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Judeţean Arad, care a decedat în timpul turei, pe Internet a apărut o listă cu toţi doctorii care au murit în timp ce se aflau la muncă. Lista a fost publicată pe Facebook de Livia David, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Printre victimele din ultimii 15 ani ale unui sistem medical bolnav se numără şi un medic din Galaţi.
Astfel, printre cele 43 de nume din lista publicată pe reţeaua de socializare apare şi cel al Marlenei Ştefan, medic gălăţean decedat în 2016, la doar 52 de ani, în urma unui şoc cardiorespirator.

Fiecare poveste ar merita menţionată

"Aş dori că să nu privim aceste nume doar din perspectiva statistică... nişte numere înşiruite pe hârtie. Au fost colegii şi prietenii noştri, fiecare cu povestea sa, una care ar merita cu prisosinţă să fie menţionată... fiecare poveste în parte mi-a atins inima, la propriu. Vă împărtăşesc doar câteva. E povestea chirurgului care, după gardă, în sala de operaţie, făcându-i-se rău, a preferat să continue, până a terminat ceea ce începuse... colegii s-au oferit să îl ajute, să termine ei, dar i-a refuzat. După ultimul fir a cerut să fie dus la SMURD, dar a fost prea târziu. E povestea cardiologului cu diabet şi probleme cardiace ce făcea peste zece gărzi pe luna şi pentru care nu s-a găsit un elicopter SMURD... toate erau ocupate...", a scris Livia David.
În medie, într-o gardă, medicii din România lucrează continuu, fără pauză, peste 30 de ore, uneori chiar mai mult. Potrivit specialiştilor, oboseala accentuată şi teama de erori medicale sunt cele mai frecvente efecte ale gărzilor în spitalele din România.

Citit 7225 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 14:49

2 comentarii

 • postat de Marin Florin
  Marți, 20 Noiembrie 2018 11:36
  86.120.250.***
  Domnule Vasile Bracea sunteti un frustrat. Ce spuneti dumneavoastra acolo se incadreaza intr-un procentaj mic de medici, vorba aia nu exista padure fara uscaciuni. Daca alearga medici dupa bani o fac pentru ca au si rate de platit, facturi de achitat, copii de intretinut. Ca orice alt om. De condamnat sunt cei care conditioneaza actul medical. Se moare in spital pentru ca se fac garzi dupa garzi dupa garzi pentru ca foarte multi medici si asistenti sunt plecati din tara, prin urmare personal insuficient. Se moare pentru ca statul nu vrea sa dea drumul la angajari in spitalele de stat. Eminescu a insumat perfect ce ati zis dvs mai sus in urmatoarele versuri: " E usor a scrie versuri/ Cand nimic nu ai spune/ Insirand cuvinte goale/ Ce din coada au sa sune." . Acum probabil o sa va luati de mine si de ce am zis cautand argument sa iesiti deasupra. Nu ma supar. Cei inteligenti stiu ca am dreptate. Restul se ocupa cu improscarea de rahat facand spume la gura. Daca nu e asa inseamna ca suntem un popor de circari care nu stie decat sa critice si sa ii arate celui de langa el cum ar trebui sa isi faca treaba, fara ca el sa o faca pe a lui. O zi buna
  9
  7
  Raportează
 • postat de Vasile bracea
  Marți, 20 Noiembrie 2018 10:31
  109.166.129.***
  Nu au murit din cauza muncii in spitalul de stat in care sunt platiti cu peste 100 mil pe luna si isi trateaza pacientii cu spatele , ci din cauza na nu se mai satura de bani lucrand in cabitele private , avand ore la facultate, multi dintre ei facand politica.
  De ce ne cheama la cab privat cand mergem in spital la un control medical daca sunt epuizati de munca din spital?
  De ce ni rez pacientuk in spital si primeste bani de pe curul lui din 2 parti in acrlasi timp? In spital deconteaza prin casa de sanatate iar ka cabinet il pune pe nenorocit sa sciata bani din buzunar.
  Epuizarea nu e de la munca din spitalele stat...acolo multi medici doar se fac ca muncesc.... se vede unde se munceste ..
  Cluj, Tg MUres in cateca spitale din Buc ..in rest ptimesc banii de pomana.
  Medicii de ce nu subt platiti conform implicarii si rezultatelor ?
  5
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.