Alimentaţia, săracă în vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătate

Alimentaţia, săracă în vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O analiză a alimentaţiei la nivel mondial a fost lansată săptămâna aceasta de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth - CSIRO - cel mai important organism ştiinţific din Australia.

Potrivit acesteia, alimentaţia la nivel global este săracă în vitamine şi minerale esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă a organismului.

Astfel, cantitatea de calciu, vitamina D, vitamina E şi folaţi pe care fiecare dintre noi şi-o asigură zilnic, prin alimentaţie, este probabil una insuficientă, iar acest deficit va mai dura, cel mai probabil, cel puţin până în anul 2050. În ţările mai sărace, aportul de zinc, fier, vitamina K şi vitamina A va continua să fie inadecvat, potrivit aceleiaşi surse.

„Siguranţa alimentară la nivel mondial nu presupune doar asigurarea unui număr adecvat de calorii. ''O persoană poate consuma un număr prea mare de calorii, dar poate fi în acelaşi timp subnutrită“, a explicat autoarea studiului, Jessica Bogard. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - OMS, deficienţele de micronutrienţi pot afecta dezvoltarea intelectuală şi pot duce la stoparea creşterii şi la slăbirea sistemului imunitar. Peste două miliarde de persoane la nivel global suferă de deficienţe de micronutrienţi, potrivit OMS. Pentru asigurarea unei alimentaţii echilibrate, care să ne ofere cantitatea zilnică necesară de micronutrienţi, este necesar să mâncăm la fiecare masă fructe şi legume proaspete. Pe de altă parte, dieta vegetariană, în ciuda avantajelor evidente pe care le aduce sănătăţii, nu oferă toate vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie. Proteinele provenite din surse vegetale nu conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului pentru totalitatea proceselor fiziologice.

Grăsimi indicate şi grăsimi de evitat

Grăsimile bune sunt grăsimile nesaturate (polinesaturate şi mononesaturate). Ele se găsesc predominant în uleiurile vegetale (uleiul din seminţe de in, uleiul de avocado, uleiul de rapiţă, uleiul de măsline), în peştele gras, în nuci şi în seminţele oleaginoase. Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale prezente în multe alimente pe care le mâncăm aproape zilnic. Aceste grăsimi sunt folosite de producătorii de alimente procesate pe scară largă deoarece ajută la prelungirea termenului de valabilitate şi intensifică aroma şi textura produselor.

Citit 1991 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.