Zece revendicări pe care medicii le adresează Guvernului

Zece revendicări pe care medicii le adresează Guvernului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Medicii din Federaţia "Solidaritatea Sanitară" au formulat o listă cu "zece revendicări esenţiale pentru îmbunătăţirea situaţiei medicilor şi a pacienţilor trataţi", pe care au adresat-o Guvernului. Aceştia cer, printre altele, plata orelor suplimentare, recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă, acordarea de sporuri corespunzătoare şi separarea sistemului privat de cel public.

Pe primul loc se regăseşte "plata orelor de gardă la tariful orar al normei de bază pentru gărzile suplimentare/aferente CIM-ului suplimentar, aceasta fiind obligatorie". "Orice abatere de la această regulă deschide atât posibilitatea unui conflict colectiv de muncă, cât şi pe cea a renunţării la efectuarea gărzilor", spun medicii.

Aceştia mai cer "acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă între minim şi maxim, proporţional cu nivelul de complexitate al intervenţiilor, respectiv cu locul în care se află fiecare spital în ierarhia spitalelor publice". În plus, aceştia doresc sporul de noapte pentru garda obligatorie, neachitat de multe unităţi sanitare, luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul.

"Suplimentar, pentru perioada anterioară anului 2016, Legea pensiilor trebuie să recunoască gărzile ca stagiu de cotizare suplimentar, respectiv vechime în muncă suplimentară normei de bază. Efectul acestor măsuri trebuie să-l constituie posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare proporţional cu stagiul de cotizare suplimentar/vechimea în muncă suplimentară", mai spun medicii. În plus, aceştia solicită respectarea unor drepturi: dreptul medicului de-a alege dacă lucrează sau nu după gardă, aplicarea principiului timp lucrat - timp pontat pentru toate situaţiile în care medicii lucrează suplimentar, dreptul medicilor de a nu mai efectua gărzi în situaţiile în care decid astfel şi stoparea externalizării riscurilor, practicată de unităţile private de sănătate pe seama spitalelor publice.

Privatul, avantajat în relaţia cu publicul

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită, de asemenea, separarea sistemului privat de cel public, inclusiv din punctul de vedere al finanţării, contractarea cu Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) trebuind să fie accesibilă doar unităţilor sanitare publice.

Ultima solicitare a medicilor face referire la "renunţarea la mistificarea salariilor medicilor". Aceştia recunosc faptul că salariile de bază brute au crescut din martie 2018, în unele cazuri chiar semnificativ, dar atrag atenţia că, pentru majoritatea medicilor, creşterea salariilor de bază a fost dublată de scăderea sporurilor pentru condiţii de muncă.

Citit 1568 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.