Mii de îmbolnăviri în spitale sunt ascunse sub preş

Mii de îmbolnăviri în spitale sunt ascunse sub preş
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aproape 20.000 de infecţii spitaliceşti au fost raportate în România, în anul 2017, judeţul Galaţi numărându-se printre fruntaşe în ceea ce priveşte raportarea acestui fenomen. Chiar şi aşa, atenţionează specialiştii, cele mai multe îmbolnăviri petrecute în spitale sunt trecute cu vederea, nefiind înregistrate în statisticile oficiale. Această practică generalizată în spitalele din România are consecinţe periculoase pentru pacienţi.

Ca urmare a unei interpelări făcute de deputatul PNL Costel Alexe, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a întocmit o situaţie a infecţiilor spitaliceşti raportate în România în anul 2017. Din răspuns reiese faptul că 19.607 îmbolnăviri au avut loc în spitalele româneşti în intervalul menţionat. Cele mai multe infecţii au fost raportate în municipiul Bucureşti (5.246), în Iaşi (2.469), în Cluj (1.720), în Timiş (1.524), în Sibiu (655), în Galaţi (547) şi în Dâmboviţa (439).

Dacă raportările de mai sus ar fi corecte, România ar avea, de departe, cele mai curate şi sigure spitale din Europa. Spre exemplu, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, „nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4 la sută, în vreme ce în Germania este de 8 la sută, adică de peste cinci ori mai mare”. Reiese astfel că majoritatea infecţiilor nosocomiale sunt ascunse sub preş, fie de teama unor posibile repercusiuni, fie din lipsa instrumentelor necesare identificării şi raportării eficiente.

Predomină "cultura blamării"

Chiar INSP admite, în documentul citat, potrivit hotnews.ro, că, în ceea ce priveşte raportarea infecţiilor nosocomiale "predominanţa „culturii blamării” împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor şi pe modalităţile adecvate de prevenire. Acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine şi nu face decât să îngreuneze obţinerea obiectivelor dorite. Subraportarea nu este vina exclusivă a cuiva, ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, la suprasolicitarea personalului medical şi până la condiţiile neconforme din numeroase clădiri de spital, care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”.

Secţiile în care este cel mai probabil să te infectezi

Un document al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că, în judeţul Galaţi, în 2017, cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale au fost raportate în secţiile de chirurgie (139) şi anestezie, terapie intensivă (102). Alte 270 de infecţii sunt trecute la categoria „alte secţii”, în vreme ce la obstetrică, ginecologie, nou-născuţi şi pediatrie au fost raportate, în total, 36 de cazuri.

Mai mult, cele mai multe îmbolnăviri în spitalele din Galaţi sunt de natură digestivă (434), respiratorie (44) sau cauzatoare de septicemie (20). Şi la nivel naţional, peste 40 la sută din infecţiile nosocomiale sunt de natură digestivă.

Citit 2401 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2019 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.