Un pacient cu scleroză multiplă şi-a câştigat dreptul la tratament | ȘTIRI NAȚIONALE

Un pacient cu scleroză multiplă şi-a câştigat dreptul la tratament | ȘTIRI NAȚIONALE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi a câştigat prin ordonanţă preşedinţială, anunţă reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, precizând că multe medicamente care trebuiau să fie evaluate nu-s aprobate.

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR) anunţă că în data de 17 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

Instanţa a constatat că autorităţile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Directiva Consiliului 89/105/CEE şi de Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului trebuia rezolvată până în data de 23 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, mai anunţă sursa citată.

„Cel mai probabil, va exista un recurs din partea Statului Român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în doi-trei ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, Casa de Asigurări a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie,” a spus avocatul pacientului, Dan Cimpoeru.

De cealaltă parte, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, spune că această situaţie nu este singulară, pentru că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave, care au termenul depăşit. Irimia susţine că nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

“În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această „experienţă” - unică în Uniunea Europeană - am crezut că, în sfârşit, autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical de la judecător, ci de la sistemul de sănătate. Din păcate pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat. (...) Statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să-şi respecte nici măcar propriile sale reguli”, a declarat Cezar Irimia.

În perioada 2014 - 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice au obţinut tratament gratuit dând statul în judecată.

Citit 1635 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2019 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.