De ce avem nevoie de vitamina K, nutrient găsit din plin în uleiul de soia

De ce avem nevoie de vitamina K, nutrient găsit din plin în uleiul de soia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Legumele cu frunze verzi, gălbenuşul de ou, uleiul de soia şi tonul sunt surse naturale, bogate în vitamina K. Acest nutrient esenţial ajută la coagularea sângelui şi la dezvoltarea normală a oaselor, prevenind osteoporoza şi bolile de inimă. Persoanele cu calculi biliari, cu boli de ficat sau gastrointestinale sunt mai predispuse la deficienţa de vitamina K. Dozele zilnice recomandate sunt de 90 de micrograme pentru femei şi de 120 de micrograme pentru bărbaţi.

Legumele cu frunze verzi sunt cea mai bună apărare în faţa lipsei de vitamina K – spanac, varză, salată, broccoli, praz, sparanghel. Fructe precum merele verzi, prunele, avocado, afinele sunt alte surse, chiar dacă nu foarte bogate în această vitamină. Uleiul de soia însă conţine cea mai comună formă de vitamina K – filoquinona – formă care se găseşte şi în legumele cu frunze verzi. O lingură din acest ulei conţine circa 25 de micrograme de vitamina K, iar cel de canola – zece micrograme. Nucile sunt pline de proteine, fibre, uleiuri sănătoase şi alţi nutrienţi importanţi care reduc inflamaţia şi menţin inima sănătoasă.

Citit 854 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2019 14:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.