”Încă sunt medici care primesc şpăgi, deşi salariile au crescut semnificativ”

”Încă sunt medici care primesc şpăgi, deşi salariile au crescut semnificativ”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), spune că deşi salariile din sistemul medical au crescut semnificativ, încă sunt medici care iau şpăgi. Oficialul a explicat, la postul de radio DigiFM, că salariul unui medic specialist este acum de 13.000 de lei.

"Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Câştigaţi 2.000 de euro (întrebarea moderatorului de la radio - n.r.). Exact. Iar unui medic specialist tânăr care acum a ieşit îi începe salariul lui de la 13.000 de lei. Şi mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă şi 20.000 de lei", a spus doctorul Raed Arafat, potrivit sursei citate.

Oficialul susţine că, în asemenea condiţii, şpaga nu ar mai trebui să existe. "Poţi mulţumi după, cu o chestie simbolică. Şi asta o au şi britanicii. O carte, o sticlă de ceva sau un buchet cu flori, dar asta nu putea să aibă loc decât după ce totul e gata, după ce bolnavul este externat", a completat Arafat.

Şpaga, principala problemă din Sănătate

Românii consideră că şpaga este principala problemă din sistemul sanitar, potrivit unui studiu făcut de Biroul de Cercetări Sociale. Referitor la principalele probleme identificate de repondenţi cu privire la sistemul de sănătate, şpaga din spitale a fost amintită de 24 la sută din români, infecţiile intraspitaliceşti sunt principala problemă în opinia a 20 la sută din români, iar investiţiile insuficiente sunt pe locul trei în clasament. Printre problemele amintite de sondaj se mai numără lipsa personalului calificat, slaba organizare a instituţiilor medicale şi lipsa prevenţiei. Participanţii la sondaj sunt de părere că guvernul nu poate opri exodul medicilor români în afara ţării. În privinţa condiţiilor din spitale, 42 la sută din repondenţi spun că au rămas la fel ca acum doi ani, iar 23 la sută spun că sunt mai bune decât erau în urmă cu doi ani.

Citit 2207 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 18:47

3 comentarii

 • postat de Dan
  Vineri, 08 Martie 2019 10:12
  86.127.209.***
  Nu au stapan. Nu au fost nevoiti sa caute alt loc de munca.
  Multi doctori sunt angajati la spital, au cabinet particular, predau la universitate. Te intrebi ce activitate o fac cum trebuie.
  In statele europene la fiecare spital exista turnicheti la intrarea personalului medical, indiferent de statut: infirmier, asaistent , medic. Noi nu avem curaj si vointa politica sa facem acest lucru.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 06 Martie 2019 12:17
  194.105.20.***
  Daca mergem la spital sau clinici de stat, inseamna timp , asteptari, agravarea bolii....
  Multi dintre cei bolnavi lucreaza pana tarziu.Cand boala ne da pe din -afara mergem la clinici private, la medici cu cabinete particulare, unde tarifele , stim foarte bine, sunt foarte mari, in conditiile in care noi contribuim ani de-a randul la sistemul de sanatate, prin retineri contributii din salarii.
  Medicii din cabinetele private "te racoleaza" si te indruma la spitalul de stat unde lucreaza, te opereaza cu instrumentajul, aparatura de la stat, cu aportul asistentelor medicale.
  Basca, asteapta si aici spaga. Unde este competitia, cand practic, clientele e asigurata.Daca s-ar verifica averilor medicilor, s-ar vedea lesne imbogatirea peste noapte.Nu exsita medic din spitalel de stat, indiferent de domeniu, chirurgie, pediatrie, etc. care sa nu aiba cabinet privat sau sa lucreze la privat. Atata vreme cat vor functiona in paralel si la stat si la privat, noi, pacientii, vom fi o prada usoara pentru acestia.
  Exista si adevarati profesionisti , dedicati profesiei, dar aceasta este ,din pacate , exceptia si nu regula .
  Un pas in sistemul sanitar s-ar face, atunci cand acesti medici vor trebui sa se hotarasca, ori la stat , ori la privat. In conditiile in care salariile au fost super majorate, cum sa mai ai tupeul sa mai vrei spaga, Spaga se da si cand mergi la cabinet privat, prin faptul ca nu sunt emise facturi si chitante de plata a c/v serviciilor.
  Nu intelegem de ce medicii , angajati in spitalele de stat asteapta spaga pentru orice consultatie, operatie. Dumnealor sunt platiti ca orice functionar , angajat, care trebuie sa-si realizeze atributiile din fisa de post/de medic...
  ...
  0
  17
  Raportează
 • postat de Catzavencu
  Miercuri, 06 Martie 2019 09:57
  193.231.148.***
  Inca exista personal medical care se comporta ca si cum ar primi salariul minim pe economie!
  0
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.