Asocieri nerecomandate de suplimente, plante medicinale şi medicamente

Asocieri nerecomandate de suplimente, plante medicinale şi medicamente
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe lângă efectele dorite, mai mult sau mai puţin dovedite ştiinţific, unele suplimente alimentare şi anumite plante medicinale pot duce la apariţia unor efecte adverse nedorite, în cazul în care sunt luate în acelaşi timp cu o serie de medicamente prescrise de medic. Spre exemplu, până şi banala sunătoare este contraindicată în cazul în care urmaţi un tratament cu anticoagulante. Iată ce combinaţii este bine să evitaţi, potrivit farmacistului Florina Bonifate.

În categoria suplimentelor alimentare, ne referim la vitamine şi la minerale, precum şi la alţi compuşi, precum aminoacizi, acizi graşi esenţiali, fibre, probiotice, plante şi extracte vegetale care pot interacţiona cu medicaţia administrată de pacient. "Un exemplu în acest sens îl reprezintă usturoiul (garlic, allium sativa), cu acţiune detoxifiantă, de creştere a imunităţii, de reducere a tensiunii arteriale şi a colesterolului, cu rol antiinfecţios - care poate interacţiona semnificativ clinic cu anticoagulantele, antiagregantele şi fibrinoliticele, asociere care necesită prudenţă din cauza riscului crescut de sângerare. Este contraindicată şi asocierea usturoiului cu inhibitorii proteazei virale (de exemplu din tratamentul hepatitei B şi C)", explică, pentru "Viaţa liberă", farm. Florina Bonifate.

Precauţii şi în privinţa ginsengului şi a Ginkgo biloba

Ginsengul, luat pentru creşterea performanţelor fizice şi mentale, pentru disfuncţie erectilă şi pentru scăderea glicemiei postprandiale (de după masa de prânz - n.r.), în infecţii respiratorii, este indicat cu prudenţă în administrare concomitentă cu anticoagulante, antiagregante - din cauza riscului crescut de sângerare, dar şi cu antidiabetice - din cauza riscului de potenţare a efectului hipoglicemiant, şi cu diuretice de ansă (furosemid) - din cauza riscului de creştere a tensiunii arteriale.

"În ceea ce priveşte administrarea ginsengului, se recomandă atenţie sporită pentru persoanele care au un tratament cu medicamente metabolizate hepatic de citocromul CYP2D6 (amitriptiloina, codeina, denepezil, fluoxetina, metoprolol, olanzapină, tramadol), deoarece potenţează efectele şi reacţiile secundare ale acestor substanţe. De asemenea, Ginkgo biloba - luat pentru tulburări de atenţie, de memorie la vârstnici, tulburări circulatorii cerebrale şi periferice - are contraindicaţii în administrarea concomitentă cu medicamente care reduc pragul convulsivant (tramadol, carbapenemi, unele antidepresive) şi trebuie administrat cu prudenţă în cazul asocierii cu antiacoagulante şi fibrinolitice", atrage atenţia specialistul citat.

Nu în ultimul rând, produsele pe bază de sunătoare sunt contraindicate în administrare concomitentă cu ivabradina, ciclosporina şi cu unele anticoagulante (apixaban, dabigatran). Sunătoarea trebuie administrată cu atenţie cu contraceptive orale, deoarece poate duce la scăderea efectului acestora, sau cu medicamentele care cresc nivelul serotoninei (triptani, antidepresive ISRS, IMAO, dextrometorfan).

Citit 9291 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.