Este nevoie de donatori de sânge!

Este nevoie de donatori de sânge!

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
4 comentarii

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere a numărului de persoane venite să doneze sânge. Dacă în mod normal aici se prezentau zilnic între 60 şi 70 de donatori, în ultimele zile numărul acestora a fost de doar 40. Cum nevoia de sânge din spitale este foarte mare, conducerea centrului îi îndeamnă pe gălăţeni să vină în număr cât mai mare să doneze.

În România, la fiecare trei secunde, un pacient are nevoie de sânge. În aceste condiţii, necesitatea de sânge este acoperită, în medie, în proporţie de doar 60. În momentul de faţă, sub 2 la sută din populaţia ţării donează sânge, comparativ cu Europa de Vest, unde, în medie, peste zece la sută din populaţie donează sânge.
„Prin sângele pe care îl donează, o persoană poate salva până la trei vieţi. Avem multe cereri din partea spitalelor, din Galaţi şi din Bucureşti, acolo unde există internaţi pacienţi gălăţeni. De aceea, îi îndemnăm pe cât mai mulţi gălăţeni să vină să doneze sânge", este apelul chimistul Camelia Stoichicescu, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi.

Ce puteţi mânca înainte de a merge să donaţi

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.
Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Citit 1784 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:52

4 comentarii

 • postat de VALENTIN Vineri, 08 Martie 2019 19:14 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  3

  sa mai mareasca bonurile si facilitatile

  Raportează
 • postat de Catalin Vineri, 08 Martie 2019 16:54 82.137.10.*** Link la comentariu
  0
  2

  Pt ce sa donam.in momentul in care am donat pt parinte 6 oameni aveam nevoie de 3 pungi sa imi bage la spital au facut doar 2 si imi flutura in nas o foaie semnata de conducere precum ca nu mai au.E o intreaga mafie acolo

  Raportează
 • postat de Costi Vineri, 08 Martie 2019 14:23 95.77.96.*** Link la comentariu
  0
  3

  Are dreptate Florin. Eu nu stiu de ce mai chemati oamenii la donat, daca nu faceti fata celor care vin.
  Unde mai pui faptul ca in bucuresti nu doneaza nici draq si tot sangele din Galati ajunge acolo. Ar trebui sa apara in Bucuresti articolul asta.

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 08 Martie 2019 07:40 78.96.59.*** Link la comentariu
  0
  8

  Este o mare problema la centru de transfuzii: asteptarea foarte mare de la momentul intrarii pe usa centrului si pana in momentul cand te-ai dat jos de pe masa de donare - aproximativ 4 ore.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.