Este nevoie de donatori de sânge!

Este nevoie de donatori de sânge!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere a numărului de persoane venite să doneze sânge. Dacă în mod normal aici se prezentau zilnic între 60 şi 70 de donatori, în ultimele zile numărul acestora a fost de doar 40. Cum nevoia de sânge din spitale este foarte mare, conducerea centrului îi îndeamnă pe gălăţeni să vină în număr cât mai mare să doneze.

În România, la fiecare trei secunde, un pacient are nevoie de sânge. În aceste condiţii, necesitatea de sânge este acoperită, în medie, în proporţie de doar 60. În momentul de faţă, sub 2 la sută din populaţia ţării donează sânge, comparativ cu Europa de Vest, unde, în medie, peste zece la sută din populaţie donează sânge.

„Prin sângele pe care îl donează, o persoană poate salva până la trei vieţi. Avem multe cereri din partea spitalelor, din Galaţi şi din Bucureşti, acolo unde există internaţi pacienţi gălăţeni. De aceea, îi îndemnăm pe cât mai mulţi gălăţeni să vină să doneze sânge", este apelul chimistul Camelia Stoichicescu, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi.

Ce puteţi mânca înainte de a merge să donaţi

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Citit 2722 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.