Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară

Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienţilor cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice şi doctori, relatează cotidianul The New York Times (NYT).

Companiile farmaceutice susţin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulţi doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creşterea costurilor pentru pacienţi şi doar ar servi intereselor industriei farmaceutice. Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecală constă în transferul materiilor fecale de la un donator sănătos în interiorul tracului gastrointestinal al pacienţilor care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile, o infecţie debilitantă care afectează anual milioane de persoane. Oamenii de ştiinţă cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer.

În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapia fecală un produs farmaceutic, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, ţesuturi şi sânge? În funcţie de răspuns, Agenţia americană a medicamentului (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa şi cine va obţine profit de pe urma ei.

"Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulţi pacienţi, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viaţă şi de moarte", a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundaţiei "Fecal Transplant", un grup de pacienţi. În 2013, FDA a anunţat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic.

Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice şi unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacităţii şi siguranţei unei terapii revoluţionare, dar care nu este pe deplin înţeleasă.

Citit 2037 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.